Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
miro tuđman o nabavci aviona:

'Nabava zrakoplova nije se mogla realizirati zbog odnosa između Izraela i SAD-a'

Miroslav Tuđman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
31.01.2019.
u 13:37

To su partnerske zemlje, a mi smo s obje u dobrim odnosima. Razlog vjerojatno nije političke naravi, s obzirom na to da su se svi politički čimbenici u Izraelu i SAD-u do samog kraja zalagali da se taj predugovor realizira, kazao je

Očito je da se nabavka borbenih zrakoplova nije mogla realizirati zbog odnosa između Izraela i SAD-a, komentirao je danas član saborskog Odbora za obranu, HDZ-ov Miroslav Tuđman referirajući se na posljednje dokumente koje je danas objavio Večernji list.

– To su partnerske zemlje, a mi smo s obje u dobrim odnosima. Razlog vjerojatno nije političke naravi, s obzirom na to da su se svi politički čimbenici u Izraelu i SAD-u do samog kraja zalagali da se taj predugovor realizira, kazao je. Ali je, pretpostavljam, ekonomski interes proizvođača F-16 presudio. Prošle godine ministar obrane u nekoliko navrata pokazivao je sve dokumente na sjednicama Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odnosno na Odboru za obranu, tako da nema razloga za postavljanja pitanja odgovornosti Vlade.

Čini mi se da je ovo najčišći slučaj od onih u kojima je oporba smatrala da treba zahtijevati nečiju odgovornost – kazao je Tuđman. SAD je, nastavlja, dao dozvolu 2017. da Izrael može pokazati te avione Hrvatskoj i naši stručnjaci i piloti otišli su pogledati ih.

Pogledajte intervju – vojni analitičar Marinko Ogorec objašnjava otkriće novih dokumenata:


– Sve su predradnje bile dogovorene odnosno prihvaćene od Amerike i Izraela, a do promjene je došlo u zadnji čas. Čak je krajem prošle godine i Kongres dao suglasnost i nisu imali ništa protiv te isporuke aviona. Na najvišoj su razini i Trump i Netanyahu razgovarali, ali nisu se uspjeli dogovoriti – objašnjava Tuđman.

Iz dokumenata koje je Večernji list danas objavio, Tuđman, kaže, vidi američko odobrenje za kušnju zrakoplova s izraelskom nadogradnjom.

– U prilogu tog dokumenta točno se navodi da je to taj avion F-16 Barak s izraelskom opremom. Tim se dokumentom daje prethodna suglasnost da se može ići u postupak – vjeruje Miroslav Tuđman. Nisu mu poznati, dodaje, navodi da je američko veleposlanstvo u Hrvatskoj bilo za grčku ponudu i miniralo izraelsku, a osim toga, zaključuje, to i nije bila stvar američkog veleposlanstva.

VIDEO Večernjakovi reporteri otkrivaju što donose nove dokumenti

Komentara 67

PA
pakpapir
13:41 31.01.2019.

Klasični primjer fenomena tzv. naknadne pameti...

Avatar Puta
Puta
13:53 31.01.2019.

sad i ovaj.................ha ha ha ha ha ...fali im samo jos Bozanic

BU
Bubalamala
17:52 31.01.2019.

Samo se još ovog pametnjakovića čekalo da i on kaže koju pametnu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije