Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRS

Na zečiće s tobolcem laserom pišem i imena, a hit je i vijenac za vrata s natpisom “Sretan Uskrs”

Uskrs
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/4
31.03.2020.
u 14:46

Zora Milek u domu u Varaždinu izrađuje personalizirane drvene predmete. Sadašnji posao do lani joj je bio hobi, a onda se “bacila” u poduzetničke vode i otvorila “Our Wonderland”

Pisanice s ugraviranim imenom sina, kumčeta ili unuka. Uskrsni zeko koji se može objesiti na kvaku ormara ili sobe ili vijenac za vrata na kojem piše “Sretan Uskrs”. Proizvodi su to za koje Zora Milek iz Varaždina ovih dana narudžbe prima već tjednima. Još od početka korizme njezin telefon ne prestaje zvoniti jer roditelji, tete, stričevi i bake žele kod nje izraditi poklon za najmlađe članove svoje obitelji. Svi su, naime, zaljubljeni u njen rad jer je načinom izrade i izgledom drukčiji od tradicionalnih uskrsnih ukrasa.

– Laserski režem i graviram šperploču, a nakon toga je po potrebi bojim raznim premazima. Radila sam povremeno i s pleksiglasom, ali više volim raditi s drvetom jer je za ovaj način obrade bolje – objašnjava Z. Milek, vlasnica obrta “Our Wonderland”, u kojem iz svog doma radi sama, a povremeno joj pomaže i suprug Hrvoje. Par najviše voli raditi s brezom i bukvom, a motive po drvetu “crtaju” laserom. Hit su gravirana jaja s pilićem, koji se iz njih liježe, simpatični zečići koji, poput klokana, imaju tobolac u koji se mogu staviti čokoladna jaja ili bomboni, a za one koji žele da poklon bude personaliziran, Mileki znaju dodati i gravirano ime ili kakav drugi natpis.

– Posebno je popularan “zeko” visok 70 centimetara, koji sam napravila najprije za sebe, ali jako se svidio i drugima jer je velik i sladak – kaže ova poduzetnica. Osim toga, od drveta izrađuje i personalizirane dječje vješalice te ploče s natpisima, zidne satove, plakete, kutije za darivanje, rekvizite za mladence, privjeske...

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– A sve to prodajem preko Facebooka i Instagrama. Na istom mjestu se i reklamiram, mada su mi najbolja reklama zadovoljni kupci. U planu mi je izraditi web-stranicu – dodaje Milek. A kupce privlače i cijene, koje su većini prihvatljive. Tako Zora pisanice prodaje za od 15 do 25 kuna, ovisno o veličini, dok mali uskrsni zeko stoji 35, odnosno 50 ako je bojen, dok ovi veći rekviziti koštaju između 50 i 450 kuna, ovisno o veličini i složenosti gravure.

Posao je to koji je počela raditi iz ljubavi, a ne zbog zarade, kaže Z. Milek, jer je svoje prve radove izradila s ciljem da usreći svoju kćer. Nije htjela, kaže, da odrasta okružena plastikom nego nečim prirodnijim i trajnijim.

– Zato joj sve, od igračaka do puzzli i sveg drugog iz dječjeg asortimana, izrađujem od drveta – objašnjava Milek.

A da bi od ovog kreativnog hobija željeli stvoriti nešto ozbiljnije, ona i suprug počeli su razmišljati oko Božića 2018. godine. U pripremi za blagdane izradili su drvene božićne kuglice s imenima, koje su zatim namjeravali pokloniti svojim najmilijima.

– Razmišljali smo, ako se još netko javi, odlično. Nismo imali neka prevelika očekivanja – prisjeća se gospođa Milek. No ubrzo nakon što je objavila slike svojih kuglica na društvenim mrežama, uslijedila je lavina poziva i poruka s upitima o kupnji, jer iste takve ukrase htjeli su i na svojim stablima.

– Tad smo shvatili da imamo nešto i da bi se tu moglo nešto i zaraditi – kazala je Milek, koja je zatim uz ovaj kreativan posao paralelno nastavila raditi kao konobarica, sve do kolovoza prošle godine.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– To ljeto počela sam sve pretvarati u pravi biznis. Zatražila sam i potporu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, međutim nisam imala potrebnu spremu za to. Zato sam upisala stručno osposobljavanje za obradu drveta. Konačno sam ove godine dobila potrebna sredstva – ističe Milek, čiji biznis sada radi punom parom. No unatoč tome što je “papire” za rad s drvetom dobila tek nedavno, ona i suprug ovim se načinom obrade iz hobija bave već godinama pa znaju, primjerice, kad koristiti bukvu, a kad brezu.

– Oboje volimo raditi s drvetom, a laser smo već imali otprije, tako da je ovaj obrt došao prirodno. I jako uživamo u onome što radimo – zadovoljno će Zora Milek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije