Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.05.2021. u 10:40

Hrvatska kao prva susjeda dviju zemalja ima interes da se tu regiju pacificira na svaki način i da bude funkcionalna

Naravno da je u zajednici 27 država isto toliko i interesa, pogotovo kad je riječ o susjedima izvan Unije. Dio gleda prema Rusiji, i zbog sigurnosnih, ali i zbog ekonomskih razloga, dio će gledati na Zapadni Balkan, gdje će se uključiti i neke (stare) političke veze, a neki će se kloniti svega jer ih se ne tiče. Zapadni Balkan nikada nije bio jednostavno područje i u njemu nema jednostavnih rješenja, ali okrenuti se od njega i krenuti lakšim putem, ignoriranjem, i u prošlosti se pokazalo lošim.

Ako se ne puca, nije problematično, pojednostavljena je i do granica apsurda teza koja dugoročno sigurno ne jamči dobrobit toj regiji, ali ni EU. Uostalom, vidjelo se kakve su posljedice (ne)činjenja u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku kad su migranti krenuli prema EU. Zapadni Balkan je relativno malo područje, s malim brojem stanovnika, no geostrateški izuzetno važno i nije neobično da se preko njega prije, ali i sad prelamaju strelice raznih utjecaja. Hrvatska, kao prva susjeda dviju zemalja, ima interes, veći od drugih, da se tu regiju pacificira na svaki način i da bude funkcionalna, a ne generator nestabilnosti, a najbolji način za to je da ih se uključi u europski proces.

Pri tomu samo članstvo nije cilj, koliko je cilj transformacija koja ta društva moraju proći u tom procesu, izgraditi institucije i prihvatiti vladavinu prava te surađivati s drugima. Inače dolazimo do blokirajućeg paradoksa – ne želimo ih primiti jer su nestabilne, a nestabilnosti ne želimo uvoziti, dok s druge strane ne činimo ništa da se to promijeni.

Prije više od godinu dana, i ne samo zbog korone, nitko nije ni pomišljao da se Zapadni Balkan stavi na dnevni red u EU, a posebno su protiv toga bile Danska, Nizozemska i Francuska. Hrvatska pak jest. Nije mala stvar dobiti pozornost 23 članica, a onda i preokrenuti mišljenje njih još tri pa kao ključni događaj predsjedanja organizirati summit o toj regiji, kao ni nastaviti raditi na tome i napokon tu temu, nakon dvije godine, staviti na dnevni red Vijeća za vanjske poslove koje je prihvatilo hrvatske prijedloge o potrebama reformi, i u BiH i Srbiji. Momentum je tu, a zna se da se reforme događaju kad se države pritisne, i zato se on mora nastaviti jer vrijeme curi.

VIDEO Ministar Malenica predstavio je reforme i investicije Nacionalnog plana za oporavak

Komentara 2

Avatar fuzzy
fuzzy
16:59 11.05.2021.

Ni ostatak bratije nije puno bolji. Nisu Danci i Nizozemci budale... '...jer vrijeme curi...' Neka curi, curi njima. Ništa drugo za sada i ne zaslužuju.

Avatar fuzzy
fuzzy
16:56 11.05.2021.

Među dotičnim zemljama glavni generator nestabilnosti je Srbija, bila i ostala. Nebeski miroljupci su pokrenuli u bližoj i daljoj prošlosti više ratova, koje su u pravilu gubili (ne znam niti jedan narod, niti jednu državu koja je u posljednjih 150 godina izgubila toliko ratova!). Nakon toga slijedila bi kuknjava, bežanija, mitovi i propaganda. Oni dobri, svi ostali čudovišta. '... ne želimo ih primiti jer su nestabilne, a nestabilnosti ne želimo uvoziti, dok s druge strane ne činimo ništa da se to promijeni...' Što bih ja to trebao za njih činiti? Što ih slabašni Plenković (jadnik je notorni anemičar!) više hvali i preporučuje, oni sve drskiji i bezočniji. Ili pak Plenki (koji je kod kuće sve sredio i nema drugog posla nego za tuđe interese glumatati po Bruxellesu) doista misli da su Šešeljev šegrt Vučić i Miloševićevi puleni Dačić i Vulin promijenili čud, tj. da su već odavno Europljani? Oni Srbijom vladaju legitimno i neprikosnoveno, uživaju ogromnu podršku naroda koji ih je i birao, kao prije toga i Milošević. U BiH ista stvar samo na drugi način: Notorni Europljanin Izetbegović, gorljivi član Muslimanskog bratstva, svako malo pokuša neku svoju orijentalnu 'ujdurmu' na Hrvatima i Srbima. Za valiju sultana Erdogana, kojem je već njegov rahmetli babo ostavio 'Bosnu' u 'amanet', postoje samo dva dobra Hrvata: Onaj pokojni i onaj koji pljuje na svoju zemlju maticu i svoj narod (v. Komšić et al.).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije