Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ AGROKOR

Na zagrebačkom sudu danas se odlučuje o prvoj optužnici protiv Todorića

Ivica Todorić izašao iz Remetinca uz jamčevinu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
05.12.2019.
u 07:24

Na sudu se doznaje da za poziv Huljevu nema potvrde o primitku pa bi sjednica optužnog vijeća mogla biti odgođena. Sud, u konačnici, optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu

Zagrebački Županijski sud u četvrtak bi trebao odlučivati o osnovanosti prve optužnice protiv Ivice Todorića koji je u rujnu, s troje suradnika, optužen da je plaćanjem fiktivnih savjetodavnih usluga švicarskoj tvrtki svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura.

Optužnicom su uz Todorića obuhvaćeni i nekadašnji menadžeri Agrokora Ante Huljev i Piruška Canjuga te austrijska državljanka Nicole De Rossi. Na sudu se doznaje da za poziv Huljevu nema potvrde o primitku pa bi sjednica optužnog vijeća mogla biti odgođena. Sud, u konačnici, optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

VIDEO Ivica Todorić izlazi iz Remetinca: U pet dana sakupio milijun eura jamčevine

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge. Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo. Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 3

DO
doktorica
08:54 05.12.2019.

tek su na prvoj,a kad dođu do stote više se i neće znati tko koga

DU
Deleted user
08:01 05.12.2019.

Sve što će se događati ličiti će na slučaj Sanader.Trakavica i igrokaz za široke narodne mase i stoke sitnog zuba.Da se predmet vodi u nekoj drugoj uljuđenijoj zemlji gdje su pred zakonom svi jednaki imalo bi smisla.Ali ovako ovo see događa u Hrvatskoj i ima sve predispozicije da se predmet protegne u nedogled.I sve ode u zastaru.

Avatar nekakav
nekakav
08:53 05.12.2019.

ajd pustite čovjeka na miru već jednom. uzeli ste mu firmu, umjesto da ste pustili da ga kreditori očerupaju i razdijele jamnicu, ledo... koje su zlatne koke nekome. on je zaduživao svoje kompanije, netko mu je davao novac, posuđivao, kako se on osigurao to je njegova stvar, ne naša. todorić nama nije dužan ni jednu lipu, a ni državu baš nešto nije bio dužan. dobavljačima da, al oni su u dealu s njim 25 godina, i da nisu imali opipljive koristi ne bi igrali to kolo tako dugo. todor se zaduživao sa kamatom od 10-12%, a njegova konkurencija tipa lidla sa 0,5%, i tu je odgovornost države što nije u 25 godina države stvorila stabilne okvire za zaduživanje, nego je pustila zapadne lešinare da nas pljačkaju. sad je pir gotovo, povukli su se doma, u svoje kućice, tustih obraza i punih kesa. agrokor je trebalo zaštititi od totalnog raspada, zbog veličine i utjecaja na cijelu ekonomiju, i tu državu, tj. nas, to spašavanje nije koštalo ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije