Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVODOBNA IZOLACIJA

Na vrijeme smo ušli u trag virusa

Karantena u klinici Fran Mihaljević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
26.03.2020.
u 14:17

Uz 150 u karanteni, kod nas je 20.000 osoba u samoizolaciji te pod nadzorom 2000 kontakata. To su mogući širitelji zaraze

Premda izvješća o širenju zaraze u Hrvatskoj proteklih dana, a naročito jučer, mogu zabrinjavati, naš Stožer za obranu od koronavirusa i jučer je javnost uvjeravao kako je u nas epidemiološka situacija i dalje povoljna.

Stanje u Hrvatskoj usporedili smo, koristeći se službenim izvješćima pojedinih država i podacima s Worldometera, sa stanjem u 11 drugih zemalja u susjedstvu i Europi, koje su nam bliže po broju stanovnika, i ta usporedba zapravo sama za sebe govori o tomu kako su dobar posao odradili naši epidemiolozi.

Naša je situacija trenutačno neusporediva sa stanjem u zapadnoeuropskim zemljama, odnosno katastrofičnim okolnostima u Italiji i Španjolskoj, gdje je broj ukupno zaraženih premašio 120 tisuća, više je od 10.000 mrtvih te 6000 pacijenata u teškom stanju, u Francuskoj, u kojoj je više od tisuću mrtvih bilo još prekjučer, u UK, Nizozemskoj, Njemačkoj (čak i oni imaju već 175 mrtvih), u Belgiji i Švicarskoj žrtava je više od po stotinu, ukupno više od 1200, a u još deset europskih zemalja žrtve se broje u desecima. Tragične brojke u Iranu ne jenjavaju, a i u SAD-u rapidno rastu.

Nije sve u testovima

Hrvatska se od svih zemalja u ovoj analizi prva, 25. veljače, suočila s virusom SARS CoV-2, još sedam do kraja veljače, a četiri nakon osam, a najkasnije Bugarska, nakon 12 dana

Foto: VLm

Samo u Estoniji je situacija slična našoj, jer oni nisu imali ni jedan smrtni slučaj do jučer, kad je zabilježen prvi, uz slično kretanje broja zaraženih. Island ima dva smrtna slučaja, ali i veći broj teških slučajeva te još od prekjučer više od 700 zaraženih, što treba pripisati oko četiri puta većem broju testova koje su proveli. Međutim, nije sve u testovima.

Austrija ih je napravila deset puta više, čak 32.407 pa imaju već 30 smrtnih slučajeva, Norveška 73.089 i 14 mrtvih, Italija već više od 300.000 testova, ali se broj žrtava ne smanjuje. Iskustvo Kine, Južne Koreje i Njemačke govori da masovna testiranja pomažu u suzbijanju širenja kad se poduzmu u početnoj fazi širenja epidemije, ali kad ih slijede i druge mjere, a primjer Italije, Austrije... i niza drugih zemalja pokazuje da ni takva akcija ne pomaže kad se zakasni sa strateški širokom epidemiološkom reakcijom

Očito je loše oslanjati se na testiranje ako se ono ne kombinira s drugim mjerama, držanjem kontakata pod nadzorom te mjerama karantene, odnosno samoizolacije za potencijalne nositelje zaraze, uz vojačenje doslovno svakog pojedinca za bitku s virusom.

Karantena u klinici Fran Mihaljević
1/15

Neke su zemlje testirale puno više od nas, ali s ostalim su mjerama kaskali za nama i vremenski i intenzitetom tako da su testiranja koja su proveli zapravo ispala više kao populistički alibi. I zemlje koje su u početku masovno testirale, poslije su se okrenule kriterijima kakvi se i kod nas primjenjuju pa testiraju zdravstvene djelatnike i pacijente sa simptomima, osobito kad su zaključili da su izgubili onu prvu epidemiološku bitku dok su mogli pratiti trag prenošenja virusa. Stoga je i postotak pozitivnih među testiranima u Hrvatskoj 12% sličan onome u Danskoj 11,5, Austriji 16,3... dok je recimo u Sloveniji 3,2% ili Norveškoj 4%.

Hrvatska je provela relativno malen broj testiranja jer se testiranja provode kad za to postoje medicinske indikacije, na pacijentima sa simptomima i medicinskom osoblju jer je kod njih kao potencijalnih prijenosnika virusa bitno što prije otkriti i prekinuti taj opasni lanac prijenosa zaraze.

Mukotrpan stručni rad

Naši su epidemiolozi očito napravili golem posao u forenzičkom dijelu borbe s virusom gdje su, kombinirajući rezultate testiranja s epidemiološkim intervjuima koje su vodili sa zaraženima i njihovim kontaktima, izolirali potencijalne širitelje zaraze.

To je, s obzirom na brzinu širenja koronavirusa, bila i velika bitka s vremenom jer je za uspjeh bilo nužno što prije locirati i izolirati. Relativno još uvijek vrlo povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj rezultat je njihova mukotrpnog stručnog rada. Uz 150 osoba u karanteni, kod nas je čak 20.000 osoba u samoizolaciji te 2000 potvrđenih kontakata pod nadzorom.

Sve su to mogući širitelji zaraze, a svako njihovo kršenje mjera može upropastiti sav trud. Možemo si zamisliti kakve tek kod epidemiologa iskrene reakcije izaziva kršenje samoizolacije i nepoštovanje drugih mjera na kojima inzistiraju. Cilj je krivulju širenja zaraze što više prizemljiti i rastegnuti. Ne kvarimo hvalevrijedan stručni posao naših epidemiologa!

VIDEO: Ministar Vili Beroš: 'Pokušavam opravdati to što su ljudi pohitali iz Zagreba jer to je bilo instinktivno'

Komentara 39

Avatar southman
southman
14:23 26.03.2020.

Naši Stožeri i medicinsko osoblje za sada radi odličan posao. Samo da tako bude i do kraja ove epidemije.

MA
max
14:47 26.03.2020.

Masovna testiranja na Islandu su pokazala da preko polovine zaraženih ne pokazuje nikakve simptome. Samo šeću zemljom šireći zarazu. Kod nas se testiraju samo već bolesni.

Avatar wakan tanka
wakan tanka
17:01 26.03.2020.

u ovom trenutku odgovorno ponasanje svih je samoizolacija, a ne testiranje (osim medicinskog osoblja)..........netko moze biti negativan na test i drugi dan se zaraziti........svaki izlazak iz kuce je potencijalna mogucnost zaraze..............nadajmo se da nece doci do situacije kao u Madridu gdje nema dovoljno respiratora za sve kojima je potreban, gdje odlucuju koga staviti na respirator a koga ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije