Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokus u Bremenu

Na vlasti u Njemačkoj prvi put i komunisti

Die Linke
Foto: DPA/PIXSELL
02.07.2019.
u 06:30

Prvi put u 70 godina u toj je pokrajini SPD izgubio od demokršćana CDU-a.

Pregovori su trajali od 12. lipnja, a jučer je predstavljen sporazum na 140 stranica kojim bi koalicija socijaldemokrata (SPD), Zelenih (Die Grünen) i Ljevice (Die Linke) mogla vladati iduće četiri godine u njemačkoj saveznoj pokrajini Bremenu. U toj najmanjoj od 16 njemačkih pokrajina s oko 660.000 stanovnika, prvi put u zapadnoj Njemačkoj u vladu će ući Ljevica, koja u velikoj mjeri baštini komunizam i mnogo je jača na njemačkom istoku.

Nova bi vlada trebala biti izglasana u pokrajinskom parlamentu vjerojatno u kolovozu poslije ljetnih praznika, nakon što kongresi triju stranaka ovaj tjedan potvrde sporazum. Jedna od ključnih točaka njihova programa je zaštita okoliša. Cilj je do 2030. stvoriti grad bez automobila, a elektrane na ugljen trebalo bi zatvoriti i ranije.

Prvi put u 70 godina u toj je pokrajini SPD izgubio od demokršćana CDU-a. Ova koalicija otvorila je i pitanje je li moguća crveno-zeleno-crvena vlada na razini cijele Njemačke. Dakako, riječ je o samo 660 tisuća stanovnika u odnosu na 83 milijuna koliko ih ima u Njemačkoj, pa nije moguće prognozirati kako bi se to moglo odraziti na ostatak države. Ipak, možda zaštita okoliša i na saveznoj razini bude glavna tema.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar prvi
prvi
07:16 02.07.2019.

i kod nas su hdz komunisti na vlasti

MM
Marko_M
07:12 02.07.2019.

Slijedece izbore u Njemackoj dobija AFD...

MM
mmaraci4
07:33 02.07.2019.

Ako vas oni ne spasu ne znam tko će hahahahhah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije