Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAĆI PROIZVOD

Na visokim temperaturama uništava koronavirus, ali i uzročnike gripe, ebole...

Predstavljen prototip mobilnog krematora, proizvod domaće pameti: Na visokim temperaturama uništava koronavirus, ali i uzročnike gripe, ebole...
Foto: Ivica Beti
1/5
27.04.2020.
u 15:48

Predstavljen prototip mobilnog krematora, proizvod domaće pameti

Život se zbog korone iz temelja brzo promijenio i u svakodnevnici nastaju materijali poput maski, rukavica i zaštitne odjeće, koji su potencijalno infektivni, a ne znamo gdje i kako završavaju. U tim novim okolnostima naš sustav gospodarenja otpadom je nedostatan, i postojeća infrastruktura ne odgovara tom izazovu. Korona kremator tvrtke Tehnix je dobro rješenje za novonastali problem jer se na jednostavan način termički uklanja opasnost od naknadne infekcije - rekao je prof. dr. Slaven Dobrović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje nakon što je razgledao prototip specijalnog postrojenja za spaljivanje i kremiranje infektivnog medicinskog otpada, osmišljen u tvrtki Tehnix u Donjem Kraljevcu, s kojom FSB surađuje.

Mobilni kremator je dug šest metara, visok dva, a širok metar i pol. Njime se upravlja automatski, a otpad se spaljuje plamenikom u rotacijskoj peći na temperaturi od 800 do 1000 stupnjeva. Kapacitet je 100 kilograma po satu, ovisno o vrsti materijala. Prof. dr. Daniel Rolph Schneider s FSB-a napominje da je mobilni kremator brz odgovor na potrebu zbrinjavanja korištene zaštitne i medicinske opreme na način da se ona termički, na visokim temperaturama, uništi, čime se uništavaju i patogeni virusi.

Osim za koronavirus, može se koristiti i za uništavanje virusa koji izazivaju SARS, koleru, ebolu, gripu, tifus..., ali i za kremiranje uginulih životinja te spaljivanje droge. U projekt je uključen je i Institut za sigurnost Zagreb.

- Nakon što smo razvili specijalnu kabinu za karantenu, javila se ideja da izradimo i jedinstveni stroj u svijetu, kremator za termičku obradu infektivnog otpada. Borbu s koronom ne možemo završiti ako sav infektivni nismo kremirali. Želimo time pomoći i medicinskoj struci koja se lavovski bori protiv virusa - rekao je direktor Tehnixa Đuro Horvat.

>> VIDEO Sisak: U PISKU pokrenuta serijska proizvodnja vizira tehnikom laserskog rezanja

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Marchoni
08:52 29.04.2020.

Kad smo htjeli registrirati mobilno postrojenje za spaljivanje otpada prije jedno 25 godina iz Ministarstva za zaštitu okoliša su nas odbili jer nismo imali građevinsku dozvolu. Nadam se da će g. Horvat imati više sreće.

Avatar rubinet
rubinet
18:39 27.04.2020.

Pozdravljam ljude iz tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Pametni su. Sve za 5! Još samo da isprave naziv u "toplinska zona".

BE
belototo
16:59 27.04.2020.

Idemo, corona bandwagon, prodaja svega i svacega, babinog lijeka za kasalj, zmijinog ulja, zmajevog prdeza, sve samo da se proda pod izlikom korone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije