Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puste zračne luke

Na Tuđmanu promet u ožujku pao 58 posto, u Dubrovniku 66 posto

Zagreb: Potpuno prazna zračna luka dr. Franjo Tuđman
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
02.04.2020.
u 13:09

Zračna luka Split je pak u ožujku prošle godine opslužila 50.037 putnika, a u ožujku ove godine svega 16.466.Na dubrovačkom aerodromu u travnju očekuju pad od čak 100 posto

Koronavirus paralizirao je zračni promet u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. A koji su razmjeri teške situacije u kojoj se zbog pandemije tog opasnog virusa našla avioindustrija pokazuju i podaci o prometu putnika za ožujak na tri najveća hrvatska aerodroma – Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. I dok Franjo Tuđman ima četiri dnevna redovna leta koje održava Croatia Airlines pa se na tom aerodromu još mogu vidjeti poneki putnici, Dubrovnik i Split su potpuno pusti i bez ijednog leta dnevno. Kao ostalom i drugi, manji hrvatski aerodromi – Zadar, Pula, Rijeka i Osijek.


Zračna luka "Franjo Tuđman" tako je u ožujku zabilježila pad broja putnika od 58 posto u odnosu na ožujak 2019. kad je kroz najveći hrvatski aerodrom prošlo 232.978 putnika.

Zračna luka Split je u ožujku prošle godine opslužila je 50.037 putnika, a u ožujku ove godine samo 16.466. Kroz dubrovački aerodrom u trećem mjesecu 2019. prošlo je 57.773 putnika, a u ožujku ove godine 19.480, što je pad od 66,3 posto.

A brojke za travanj i svibanj bit će još gore. I dok je u ožujku bilo još letova na domaćim zračnim lukama, kako sad stvari stoje u travnju, a možda i svibnju neće uopće biti putnika. Pa tako u ZL Dubrovnik u ovom mjesecu očekuju pad od 100 posto. A u lanjskom travnju kroz taj aerodrom prošlo je više od 210.000 putnika.

Zagreb: Potpuno prazna zračna luka dr. Franjo Tuđman
1/4

Croatia Airlines naime održava još četiri linije iz Zagreba prema Frankfurtu, Londonu, Bruxellesu i Amsterdamu. Na dubrovačkom aerodromu nam kažu da su im sve aviokompanije otkazale letove za 4. i 5. mjesec, a nada im je da će u lipnju ipak početi vraćati se.

U ZL "Franjo Tuđman" kažu da se zrakoplovna industrija trenutačno na globalnoj razini suočava s velikim izazovima vezanim uz širenje virusa COVID-19. Zrakoplovne kompanije osjećaju ozbiljne posljedice koje se također izravno odražavaju na zračne luke kojima je sada fokus na održivom poslovanju u ekonomskom i ekološkom aspektu, kao i na ublažavanju krize.

– Još od početka izbijanja krize prouzročene koronavirusom zrakoplovne kompanije su zbog različitih restrikcija reagirale redukcijom broja letova na pojedinim destinacijama. Trenutačno smanjenje broja putnika je značajno, a za analizu o sveukupnom utjecaju na cjelogodišnji promet treba pričekati daljnji razvoj situacije s koronavirusom – poručuju iz ZL Franjo Tuđman.

Hrvatski aerodromi nekoliko godina zaredom rušili su rekorde po broju putnika, a u 2020. tako će nakon dugog niza uspjeha zabilježiti značajan pad prometa, možda čak i rekordan.

Hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines tijekom ožujka je obavila je 32 posto manje letova i ponudila 32 posto sjedala u odnosu na ožujak 2019., a prevezla je 58 posto manje putnika.

 

Zagreb: Potpuno prazna zračna luka dr. Franjo Tuđman
1/29

 

Ključne riječi

Komentara 13

5S
505.scrtom
13:21 02.04.2020.

pa kako ,putovanje je zabranjeno,granice zatvorene i sada pao promet aloo !?

IM
Immanuell
13:21 02.04.2020.

Kako je uopće moguće da netko misli u jeku pandemije da će imati putnike? Prema mjerama uvedenim radi sprečavanja širenja virusa to je i protiv zakona i protiv zdravog razuma. Ako ne može biti više od 2 čovjeka u skupini, tko onds očekuje da bi napunio putnicima putnički prostor aviona?!

IJ
I ja tebi
13:31 02.04.2020.

Jest ti naslov ,, Na Tuđmanu” svaka čast novinarčino dobit ćeš nagradu idiot godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije