Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐAKOVAČKA KONTROVERZA Kako je grad s dvadesetak tisuća stanovnika postao jedinstven u svijetu

Na Tuđmanovu trgu dva gradonačelnika

29.11.2008.
u 17:10

Dobar dan gradonačelniče, kako si? Ti si naš gradonačelnik, a ne ovaj koji je na tvoje mjesto sjeo pučem - stišću ruku Đakovčani Zoranu Vinkoviću, čovjeku koji je punih sedam godina vodio taj grad. “Čestitam gradonačelniče! Ti si naš gradonačelnik, a ne ovaj koji se šeće ispred zgrade. Jedva smo dočekali da ga netko smijeni” ? jednako tako iskreno sugrađani govore i stišću ruku novom gradonačelniku Anti Raspudiću.

I cijeli taj “igrokaz” događa se na glavnom đakovačkom trgu, Trgu Franje Tuđmana, u rasponu od samo pola sata. Dok je Ante Raspudić sjedio u uredu u kojemu je do danas stolovao Zoran Vinković, po odluci Središnjeg državnog ureda za upravu sada već bivši gradonačelnik držao je svoju drugu tiskovnu konferenciju na trgu ispred gradskog poglavasrtva.

“Mene 80 posto sugrađana smatra gradonačelnikom. Ostajem njihov gradonačelnik, ali bez novca i ureda. Borit ću se za njih sada intezivnije, više kroz sabornicu”, kaže Zoran Vinković, SDP-ovac koji je, tvrdi, mjesto gradonačelnika izgubio u političkoj trgovini HDZ-a. “Imam većinu u Gradskom vijeću koja me izabrala, a osim toga i mene podržava 80 posto građana. To se najbolje vidjelo kada sam gostovao na lokalnom radiju. Emisija je zbog interesa građana produljena još pola sata, a u sat i pol, koliko je trajala, javila su se samo tri slušatelja koji su dali podršku Vinkoviću, a svi ostali meni.

Svima je osim Vinkoviću jasno tko je gradonačelnik Đakova, a uostalom uskoro će biti nesporedni izbori, pa ćemo vijdeti koga građani podržavaju”, kaže Ante Raspudić, HDZ-ov gradonačelnik. Politički rat za mjesto gradonačelnika u Đakovu nastavit će se nesmiljenom žestinom i idućih dana i sigurno će trajati sve do početka izborne kampanje za nove lokalne izbore koji bi trebali biti u svibnju iduće godine. Do tada će Đakovo, za mnoge njegove građane i dvije nespojive političke opcije, biti grad s dva gradonačelnika.

A ironija je htjela da se baš zgrada gradskog poglavasrtva nalazi na Trgu Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika zbog čijih je političkih odluka potkraj devedesetih u Zagrebu bila slična situacija. Tada je i Zagreb imao dva gradonačelnika. Prvih deset godina demokracije u Hrvatskoj, Đakovo je bilo neosvojiva HDZ-ova utvrda.

Međutim, posljednjih sedam godina u njemu stolovalo je SDP-e sa koalicijom kojoj je bio na čelu Zoran Vinković koji je po stilu ponašanja na vlasti i vladanja podsjećao na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Sudeći po onome što smo čuli na ulicama i u kafićima u Đakovu baš zbog te svoje neposrednosti i otvorenosti Zoki, kako ga zovu sugrađani, pobrao je njihove simpatije. “Kupili su našeg zamjenskog vijećnika. A HSS je dobio naredbu s vrha da im pomogne, jer sam ja jedini nisam u Saboru glasovao za Friščića.

Na ovoj mojoj smjeni do izražaja je došla Sanaderova hitrokracija, jer odluka Središnjeg državnog ureda za uparvu o zakonitosti moje smjene stigla je ekspresno za manje od 24 sata”, tvrdi Vinković. “Tko gubi ima pravo da se ljuti”, dodaje gradonačelnik Raspudić. -

“Vinković nije smijenjen pučem, nego je njega smjenio njegov nerad, njegov način vladanja i loš odnos prema vijećnicima”, kaže Raspudić. Vinković kaže da je zbog “jezičine” dobio otkaz 1995. u PIK-u Đakovo gdje je radio kao tehnolog mehanizacije.

Dok nije postao gradonačelnik radio je kao inkasator, popisivao potrošnju vode i plina u Đakovu, a jedno vrijeme bio je i spasilac na gradskom bazenu. U svojoj imovinskoj kartici navodio je kako ima Yuga 55 iz 1989., starijeg od njegova članstva u SDP-u, skuter, psa Šimu i dva mačka Blentu i Mikija. “Neka novi funkcionari daju imovinske kartice na uvid”, dodaje on. “Moj poslovni put nije tajna” ? kaže Raspudić.

“Prije dvadeset godina radio sam kao konobar u kafiću Lav, a potom otvorio, kafić, pizeriju i restoran, te se bavio građevinom i na kraju kupio sam dvije tvrtke koje su bile u stečaju a danas uspješno posluju.” Politički rat na Trgu Franje Tuđmana u Đakovu trajat će još pola godine, a onda nakon lokalnih izbora kada se gradonačelnik bude birao nesporedno Zoran Vinković ili Ante Raspudić moći će reći: “Ja sam gradonačelnik Đakova!” I, onom tko to kaže svi sugrađani će vjerovat bez obzira jesu li glasali za jednog ili drugog.



Ušao kao pašalićevac, a sada je šef kod Sanadera

Zoran Vinković nije ostao zamo bez gradonačelnikove fotelje, nego i bez dijela imovine. Pas Šime mu je kod bivše supruge, mačak Blento je nedavno nestao, a Miki se vrzma po susjedstvu. “Moja imovina je transparentna”, kaže Vinković. “I moja je” ? dodaje Raspudić. “Kafić Kaptol sam otvorio 1989., pzeriju Slavonija godinu dana kasnije, a 1995. restoran Gradski podrum. Sagradio sam tri poslovno-stambena projekta u Đakovu i Vinkovcima i sve prodao, a kupio sam i tvornice Meteor i Đakovčanku koji su bili u stečaju i danas su to uspješne tvrtke u kojima kruh zarađuje 230 ljudi”. Raspudiću njegov politički takmac predbacuhe da je u gradsko vijeće ušao kao Pašalićevac, a danas je šef Sanaderove stranke. “U sukobu između Glavaša i Šimića stao sam na Šimićevu stranu i završio u Hrvatskom bloku. Kada je Tomislav Ivić, novi županijski šef HDZ-a pozvao na ujedinjenje, ja sam ponovo ušao u HDZ-e jer HB više ne postoji i postao šef HDZ-a u Đakovu ove godine.”

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije