Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marš smrti

Na temperaturi od 50 Celzijevih stupnjeva majke i djeca umiru na putu do slobode

Displaced people from the minority Yazidi sect, fleeing the violence from forces loyal to the Islamic State in Sinjar town, walk towards the Syrian border, on the outskirts of Sinjar mountain, near the Syrian border town of Elierbeh of Al-Hasakah Governor
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/12
13.08.2014.
u 13:56

Slike užasa iz Iraka iz dana u dan potresaju cijeli svijet, a više od 50 tisuća ljudi, mahom žena i djece, bježe i do 100 kilometara u planine

Američki zračni udari na položaje ISIL-a u Iraku zasad nisu dali veće rezultate, osim što je usporeno njihovo napredovanje prema kurdskom gradu Erbilu. Nažalost, agonija jezida nastavlja se i dalje i ovakav egzodus svijet još nije vidio od Drugog svjetskog rata. Više od 50 tisuća ljudi, mahom žena i djece, pred militantima bježe u planinu Sinjar kroz sigurnosni koridor.

Tijekom "marša smrti" dugog oko 100 kilometara, mnogi se na temperaturi koja premašuje i 50 Celzijevih stupnjeva, ali i zbog gladi i žeđi, otežano kreću. Mnogi ne uspijevaju preživjeti pakao.

I Njemačka daje oružje

Jezidi koji uspiju pobjeći preko granice i stignu na teritorij Sirije prvo mole za vodu i hranu. Mnogi od njih tijekom dugog i opasnog puta ne jedu ništa i po nekoliko dana. Prizori tog marša su zastrašujući. Vlada prava panika i čuje se plač bespomoćne djece i žena. Muškarci danima nose svoje majke i bolesne supruge na leđima u pokušaju da stignu na sigurno područje i zaštite se od džihadista. Mnoge žene nose svoju djecu cijelim putem. Velik je broj žena koje su se putem porodile, a mnoge su pritom i umrle. Zastrašujuće je kako roditelji bespomoćno moraju gledati umiranje svoje djece od gladi i žeđi – umrlo ih je više od 60. Kurdske vojne snage u Siriju su s planine Sinjar uspjele prebaciti oko 30.000 jezida, većinom žena i djece, a potom su ih vratili u Kurdistan, gdje su sada smješteni. U međuvremenu SAD nastavlja opskrbljivati oružjem Kurde koji se bore protiv islamista.

– Surađujemo s iračkom vladom kako bismo što više i što brže opskrbili Kurde prijeko potrebnim oružjem – kazala je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf. Iako je prije to izričito odbijala, i Njemačka je jučer najavila da će početi naoružavati Kurde.

Prizivaju kopnenu akciju

Unatoč sve većim kritikama koje stižu na račun predsjednika Obame kako ograničenim zračnim udarima na terenu nije ništa promijenio te da je za neutraliziranje ISIL-a potrebna kopnena akcija jer sljedbenici islamske države koji su prodrla u sjeverni Irak u lipnju, zaprepašćujuće brzo napredujući, i dalje je moćna te usredotočena na nova osvajanja teritorija i napade na jezide, kršćane i druge manjine, za sada Barack Obama razmišlja o svim mogućim opcijama osim o kopnenim. Svjestan je da bi u tom slučaju američka vojska imala velike gubitke. Obama je svim kritičarima kazao „naša je vojska napustila Irak i više se nikada neće vratiti".

Potvrđena je informacija, koju je još u nedjelju objavio Večernji list, da je bosanskohercegovački državljanin Emrah Fojnica, optužen za sudjelovanje u napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011., poginuo u Iraku u samoubilačkom napadu u Bagdadu.

>>Jezive poruke pristaša ISIL-a Amerikancima na Twitteru: 'Vi ste meta svakog muslimana na svijetu'

>>Militanti Islamske države ubili najmanje 500 jezida

>>Pismo u bin Ladenovom skrovištu: ISIL je preekstreman čak i za Al Qaidu

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar marengoo
marengoo
19:39 12.08.2014.

Neka je poginuo,zelim svakome tko je otisao da protjeruje i ubija ovu jadnu sirotinju i bijedu da zavrsi putem ovog psihopate.. Bosnjak sam ali nema opravdanja za ovakve zlotvore. Jedino se pitam,da li bi Amerika i Velika Britanija sada uu ovom momentu da mogu,vratili stanje od prije agresije na Irak,Libiju i Siriju kada nikoga nije bolila glava i kada se nisu mogla ni pomisliti ovakva zvjerstva... Da li su svjesni da su svrgavanjem vladara tih drzava,pustili zlog duha iz lampe i sad se postavlja pitanje,tko ce to vise zaustaviti i sprijeciti. U svakom slucaju znam da su sa ovakvim pristupom sirenja demokracije napravili medvedju uslugu cijeloj zemljanoj kugli...

BR
Blade Runner
14:36 13.08.2014.

Ovo je tragedija i genocid jednog malog naroda koji je izoliran, nenaoruzan, nenasilan i kojemu je jedina mana da ne prakticira islam. Ova situacija traje vec najmanje 10 dana, i ne bismo ni znali za nju da je nisu razglasilii nezavisni mediji, kao ni za unistavanje najstarijeg krscanskog spomenika i enklave u kojoj se jos govori aramejski - Ma'loule u Siriji, koju su, putem masakrirajuci krscane, okupirali "demokratski" pobunjenici, tj fundamentalisticki militanti Al Nusra Front. Zapadni jahaci apokalipse, koju oni doduse nazivaju "demokracijom" ovaj put su sklopili ugovor sa "sejtanom" koji ce nam se svima na koncu obiti o glavu.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:43 12.08.2014.

Zanimljivi su ovi naši saveznici i hrabri borci za slobodu kak bi to rekla naša ministarka inostranih.....ne napadaju prema Izraelu....ne napadaju nit prema "sunitskom trokutu" koji je južnije.....neg ideju posve na kontra stranu !? Zakaj, pitanje je sad? Jesu li se Kurdi zadnjih godina malkice obogatili pa imaju nofcih za oružje? Fakat mi ne pada ništ pametnog na pamet.....osim kaj mi sve jako smrdi na jednu tajnu službu s one suprotne strani !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije