Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Ponos Hrvatske”

Na svečanosti u HNK nagrađeni skromni junaci i njihova djela

Ponos Hrvatske
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/10
07.12.2009.
u 00:38

Dnevnik 24 sata već petu godinu zaredom dodjeljuje prestižnu nagradu nepoznatim herojima čija su požrtvovnost i humana djela promijenila mnoge živote i dirnula čitavu javnost.

Što povezuje vlasnika pekarnice “Romaja” na zagrebačkoj Trešnjevci Azgana Qenaja, koji sugrađanima besplatno dijeli jučerašnji kruh, u prometnoj nesreći teško ozlijeđenu hrvatsku stolnotenisku reprezentativku Sandru Paović, šestoricu policajaca koji su se hrabro oduprli pljačkašu Raiffeisen banke u Sesvetama Kazimiru Dužnoviću i mališane iz Hlišićeve ulice u Slavonskom Brodu koji su se prosvjedom izborili za prometnu signalizaciju u svome naselju?

Skromni heroji

Svi su oni, zajedno s još dvadeset hrabrih i upornih građana, dobitnici prestižne nagrade “Ponos Hrvatske”, odlikovanja koje dnevni list 24 sata već petu godinu zaredom dodjeljuje običnim ljudima, nepoznatim herojima oboružanima dobrotom, humanošću, poštenjem i požrtvovnošću.

A da je staklena statueta “Srce na dlanu” Ivice Propadala i ove godine otišla u prave ruke najbolje dokazuje pozitivna energija kojom su skromni junaci jučer ispunili Hrvatsko narodno kazalište. Iako su svojim djelima promijenili, a neki čak i spasili tuđe živote, ti jednostavni ljudi svoja djela smatraju - normalnima!

– Mi smo bili samo komadić u svemu što se dogodilo, pravo je čudo napravila liječnička ekipa – samozatajni su Ksenija i Vlado Crkvenac, koji su iz razbijenog automobila spasili mladu majku i njezino četveromjesečno dijete.

Nesebičnost daje snagu

Spoznaja da ste nekome pomogli, tvrde novi “ponosi Hrvatske”, čovjeka ispunja posebnom radošću i snagom. Snagu utjehe koju nesebičnost daje na svojim je leđima osjetila obitelj Butković koja je, doniravši organe svoga osmogodišnjeg Mihovila poginulog u prometnoj nesreći, spasila život petero ljudi, ali i Splićanin Dušan Petričević, otac desetogodišnje Kristine, preminule od tumora.

– Skupljanjem novca za hematološko-onkološki odjel pomogao sam djeci, no i sebi. Činilo se da moja kći na neki način još uvijek živi – rekao je hrabri otac, posvećujući dobivenu nagradu “svom zlatu, svojoj ljubavi, svojoj Kiki”.

Komentara 4

SM
smatij65
11:40 07.12.2009.

Ljudska se dobrota ne može unovčiti, a vjerujem da neke tamo novine iz novozagrebačke žabokrečine instrumentaliziraju ove hrabre ljude. Sigurno je dobro odati priznanje malom čovjeku, ali to treba lišiti svake manipulacije onih koji se vole slikati i koji ne spadaju u to društvo malih i samozatajnih ljudi. Dakle, previše ideologizacije, politizacije i sebičnih ljudskih interesa onih koji se nisu trebali slikati ovdje, jer je, vjerujem, ova večer bila posvećena običnom, malom čovjeku.

IV
ivna
07:38 07.12.2009.

Ovo je trebala biti večer svih ovih skromnih ljudi,a mi samo gledamo,čitamo o onima koji se i inače nacrtavaju u javnosti.Izgleda da je i ovo bio zgodan trenutak za svoju samopromidžbu.Pravi junaci opet su ostali u sjeni onih lažnih.

Avatar stravaxx
stravaxx
08:01 07.12.2009.

e bjedne li države gdje neke polupismene novine dodjeljuju nekakve nagrade i to podvaljuju kao nacionalni prioritet. fuj. nisu upitni akteri te nagrade nego način i moralna upitnost dodjeljivatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije