Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneno djelo

Na šumskoj cesti, u blizini Valpova, iz vatrenog oružja smaknuta dva psa

Foto: Privatni album
1/5
18.02.2020.
u 17:50

Zaustavili smo se, malo ih pomazili, a kad smo se nakon 15-ak minuta vratili iz Harkanovaca s hranom pronašli smo ih mrtve, uz rub ceste, na istom mjestu gdje smo ih ostavili

Na putu od Valpova prema Harkanovcima, vozeći cestom kroz šumu, Tamara V. i njezin dečko ugledali su dva psa na cesti, ležali su i sunčali se. Zaustavili su se, malo ih pomazili, a kad su se vratili s hranom pronašli su ih mrtve,  ustrijeljene iz vatrenog oružja.

– Nije nas bilo možda 15-ak minuta, kupili smo im hranu, a u Harkanovcima nitko nije znao čiji su. Prvi put su nas veselo dočekali, sretni što će ih netko pomaziti. Jedan je imao ogrlicu oko vrata, na njoj je visio komad špage, a ostatak na kojoj je bila i žica pronašli smo na cesti. Vjerojatno je bio zavezan za drvo pa se uspio osloboditi. Drugi pas bilo je još štene. Poslikala sam ih jer sam htjela objaviti na društvenim mrežama. Pronašli smo ih na istom mjestu na kojem smo ih i ostavili, ležali su mrtvi uz cestu. Vjerojatno su jednako veselo dotrčali i osobi koja ih je ubila. Tražili smo po šumi, mislili smo da je to sigurno napravio neki lovac, ali nismo nikga pronašli – priča nam Tamara o događaju koji se zbio u subotu 15. veljače oko 15 sati.

Psima više nisu mogli pomoći, ali su odlučili da neće samo zaboraviti i šutjeti o svemu. Stoga su se uputili u Policijsku postaju Belišće i prijavili ubojstvo dva psa.

– Psihopati svoj poriv za ubijanjem zadovoljavaju na ovaj način, znaju da nikoga nije briga jer to su samo psi – priča nam ogorčeno Tamara.

Foto: TOMAŽ SKALE

Provode li kriminalističku istragu i što su do sada utvrdili, je li obaviještena veterinarska inspekcija i je li naložena razudba, upitali smo Policijsku upravu osječko-baranjsku. Odgovaraju nam kako su policijski službenici Policijske postaje Belišće navedenog dana, 15. veljače, zaprimili dojavu o ubijenim psima u blizini mjesta Harkanovci.

– Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje i utvrđuju okolnosti događaja – stoji u odgovoru Policijske uprave.

O dva psa koja su ubijena na njihovom lovnom području od policije je doznao i Vlado Benko, predsjednik Lovačkog društva Jelen Zelčin, koje je lovozakupnik područja.

– Nitko od naših lovaca nije u to vrijeme bio u šumi, reklo smo to i policiji. Subotom mi ne lovimo, a lovna sezona ionako je završena – objašnjava nam V. Benko. Na naš komentar kako su u posljednje vrijeme zaredala ubojstva pasa iz vatrenog oružja i da je uvijek prva pomisao 'opet lovci' dodaje kako je svjestan toga.

– Uostalom, ovi psi nisu ustrijeljeni iz lovačkog oružja, a oružje ima svatko. To je vjerojatno napravio onaj tko ih je i izbacio. Kako čujem, nisu bili čipirani. Posljednjih dana šuma je puna napuštenih pasa – objašnjava nam i ističe kako je u blizini i Inina plinska stanica pa možda i oni imaju neke informacije.

Da psi nisu bili čipirani potvrđuju nam i iz Veterinarske inspekcije.

– Veterinarska inspekcija nije dobila obavijest o navedenom događaju, a policajci PP Belišće provode daljnje izvide. Po svemu, pse koji su pronađeni u šumi (lovištu) na odaljenosti 2,5 do 3 kilometra od zadnje kuće nisu usmrtili lovci. Za sada nije utvrđen počinitelj. Kada provedu sve izvide i ako bude osnove za postupanje iz nadležnosti veterinarske inspekcije, dostavit će inspekciji predmet na postupanje - kažu u svom odgovoru. Lešine pasa zbrinula je Veterinarska stanica Vetam.

– U razgovoru s predstavnikom Vetama doznajemo da psi nisu bili čipirani i nisu imali drugih vidljivih oznaka. Za razudbom lešina nije bilo potrebe jer je policija utvrdila da su usmrćeni vatrenim oružjem – stoji u odgovoru.

S obzirom na to da istraga još traje, policija ne otkriva detalje, pa tako ne znamo ni je li im poznato o kakvom je oružju riječ i tko je vlasnik. Otkriju li počinitelja, prema članku 205 Kaznenog zakona za bezrazložno ubojstvo životinje očekuje ga kazna zatvora do jedne godine.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
01:21 19.02.2020.

Kakvi bolesnici. Ocekujem komentare dezurnih kako su to samo đukele koje seru po gradovima i da se nitko ne brine za djecu kao za pse. A takvima porucujem da bez obzira na vase osjecaje prema psima ovakav bolesnik ce to napraviti i ljudima. Napit ce se i zapucat na nekog u kaficu tko mu se zamjeri, to su takve glave.

Avatar kozorog
kozorog
09:51 19.02.2020.

kako mogu samo tako izjaviti da nisu ubijeni iz lovačkog oružja? lovci ne love samo sačmaricom, u svojem arsenalu svaki, ama baš svaki lovac ima karabin, malokalibarku, većina njih i pištolj. nešto registrirano, nešto bez dozvole, neprijavljeno. svi koje su ulovili da su ubili pse i mačke u blizini naselja, šumi, su lovci. zato nemojmo sad tu lakonski odgovarati da to lovci ne rade. i inače lovac ne može i ne smije samo tako ustrijeliti domaću životinju, psa, mačku, u lovištu, već to rade ovlaštenici, koje lovačko društvo ovlasti za ovakve stvari. inače jako volim ove udruge za zaštitu životinja, kad se donosio novi zakon o lovstvu šutili su, nisu paradirali i prijetili javno, uz medije, da nije u redu u zakonu stavljati da se loviti sad može i 100 metara od naselja, za razliku od prije prihvatljivih 300 metara. gdje su onda bile te silne udruge kojima je dobrobit životinja na prvom mjestu...? najvažnija misija im je kastriranje pasa i mačaka, kao da to zaustavlja nekontrolirano razmnožavanje i problem napuštenih pasa i mačaka. a iza svega stoji lobi uzgajivačnica, koji na taj način dobivaju tržište, jer nema više mješanaca, već samo njihovi rasni, i genetski bolesni, psi, koji vam 'potraju' 6-7 godina, a onda opet u šoping. cipele vam duže traju nego pas!

KK
Kvrgava Klada
07:05 19.02.2020.

Zašto bolesnici? Možda je netko šetao svog malog psa, člana obitelji i napali ga ta dva. Čovjek izvadio pištolj i obranio svog malog psića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije