Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit NATO-a

Milanović ide u Bruxelles, tajnik NATO-a poručio: Zbog opasnosti koje prijete, donijet ćemo odluke

Križevci: Zoran Milanović prisustvovao je svečanoj sjednici Gradskog vijeća
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
24.04.2021.
u 19:30

Očekuje se, dakle, da će 14. lipnja biti donesene bitne odluke o novom političkom kosturu NATO-a, na koji će poslije trebati nadodati i mišiće, odnosno konkretna financijska sredstva svih država saveznica

U nekim se stvarima ne slažu nikako, ali predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković slažu se tko će od njih dvoje ići na summit NATO-a 14. lipnja u Bruxellesu, na koji dolazi i američki predsjednik Joe Biden. Dan nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio datum prvog okupljanja savezničkih lidera od izbijanja globalne pandemije i od promjene predsjednika u Washingtonu, iz Ureda predsjednika Republike na naš je upit odgovoreno da će Hrvatsku ondje predstavljati Zoran Milanović, a to nam je potvrđeno i iz Ureda predsjednika Vlade.

Odluke će se ticati proračuna

– Donijet ćemo odluke koje se tiču naše sadržajne i budućnosti okrenute “agende NATO 2030.” kako bismo se nosili s izazovima današnjice i sutrašnjice: agresivnim postupcima Rusije, opasnošću od terorizma, kibernetičkim napadima, rastućim i remetilačkim tehnologijama, utjecajem klimatskih promjena na sigurnost, i usponom Kine – dodao je glavni tajnik NATO-a.

Očekuje se, dakle, da će 14. lipnja biti donesene bitne odluke o novom političkom kosturu NATO-a, na koji će poslije trebati nadodati i mišiće, odnosno konkretna financijska sredstva svih država saveznica. Tako da će se odluke koje se donose ticati državnog proračuna, a slijedom toga i Vlade i premijera.

– Na summit NATO-a ide predsjednik Republike Zoran Milanović – odgovorio nam je glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić.– Zoran Milanović, provjereno – odgovorio je i glasnogovornik Vlade Marko Milić. Premijer Plenković bio je na posljednjem summitu u Londonu 2019., prije toga na nekoliko summita bila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dok je Zoran Milanović bio kao premijer na summitu NATO-a 2012. u Chicagu. Bidenov dolazak u Bruxelles bit će iskorišten kao još jedna, ovaj put fizička prilika za simboličnu obnovu predanosti Amerike jačanju suradnje sa saveznicima, a osim okupljanja u NATO-u, razgovara se i o mogućnosti summita u formatu NATO – EU, odnosno sastanka Bidena s članovima Europskog vijeća. Nisu sve članice EU ujedno članice NATO-a, a u zemljama poput Hrvatske nije ista osoba ta koja predstavlja zemlju na sastancima na vrhu u NATO-u i u EU.

Na susret s Bidenom i Plenković?

U Europskom vijeću uime Hrvatske sjedi premijer, tako da bi u slučaju organiziranja nekog Bidenova susreta i s članovima Europskog vijeća premijer Plenković mogao dobiti priliku da i on, a ne samo predsjednik Milanović, na dan ili oko 14. lipnja putuje u Bruxelles na susret s novim američkim predsjednikom. Taj dio, u vezi sa summitom u zajedničkom formatu NATO – EU, još nije potvrđen.

 

Komentara 107

DA
DarthVader
20:11 24.04.2021.

Ajme majko, ali ce nas tamo Zokica osramotiti.

Avatar southman
southman
20:00 24.04.2021.

Je li ide na transporteru ?

VR
Vrijesak
20:28 24.04.2021.

Kad nitko ne zove, mora malo otputovati,pa makar u Bruxell.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije