Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokajanje

Na sudu sve priznala, a bila spremna ići i na poligraf

Ružica Mandić, koordinatorica Udruge žena Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
17.06.2019.
u 22:30

Ružica Mandić morat će u zatvor ako Udruzi žena Vukovar ne vrati 138.164 kuna

Kad je Ružicu Mandić, bivšu predsjednicu i koordinatoricu Udruge žena Vukovar njezina nasljednica Marija Molnar kazneno prijavila zbog krivotvorenja računa i zloporabe položaja, izjavila je novinaru Večernjeg lista: “Pričekat ću da institucije odrade svoj posao, a onda ću ih tužiti”, te je napomenula kako je spremna ići i na detektor laži.

Devet godina poslije Mandić je uvjetno osuđena na godinu zatvora uz trogodišnji rok kušnje s tim da joj je Županijski sud u Vukovaru kao olakotno uzeo što je sve priznala, pokajala se i obećala nadoknaditi štetu udrugi pričinjenu od veljače 2004. do srpnja 2009., ukupno 138.164 kuna. Ako to ne učini u roku od tri godine, morat će u zatvor.

Mora platiti i troškove postupka od 3910 kuna. Nepravomoćno je utvrđeno da je sredstvima udruge kupovala razne stvari za sebe: garderobne i toaletne ormare, napu, madrac, pokrivače, jastuke, fotelju, komodu, regal, tri prijenosna računala, zidni i radio-sat, radni stol, sve skupa vrijedno 26.437 kuna. Zatim, sačinjavala je i lažne račune na temelju kojih je prisvojila 22.495 kuna, te izmišljala putne naloge ili preuveličavala kilometražu (recimo za put do niti stotinjak udaljenog Novog Sada i povratak, pisano je 760 km), naplaćivala korištenje privatnog vozila iako je putovala službenim, naplaćivala troškove i kad su ih snosili organizatori... te tako Udrugu oštetila za dodatnih 89.231 kunu.

Djelatnice udruge posvjedočile su kako su, kad se sve počelo otkrivati u studenom 2009., u radnom stolu Mandić pronašli 12 lažnih pečata tvrtki s kojima su inače poslovali, a čije je račune, kako je istragom ustanovljeno, Mandić lažirala. Molnar je postala predsjednica na nagovor Mandić, ali nije bila ovlaštena potpisivati uplate i isplate, već je, kako je jedna djelatnica svjedočila, gotovinska blagajna bila svedena na novčanik okrivljene, koja je držala i podizala novac s računa. Ružica Mandić može se žaliti na presudu.

Komentara 7

Avatar Dumen
Dumen
07:01 18.06.2019.

Na tom principu rade i zaklade a ne samo udruge

DU
Deleted user
08:08 18.06.2019.

Imala je gospoja Mandić Ruška od koga učiti kako se "posluje". Ta na čelu države tada su bile njihove ekscelencije Mesić Pišta i Sanader dr. Ivek, ogledni primjeri "kreativnih" političara u vlastitu korist.

OL
oLo
23:20 17.06.2019.

Ma nemoguće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije