Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavna tužba

'Na sudu nisam imao prevodioca pa nisam razumeo celo suđenje'

Puki
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
26.02.2015.
u 17:42

Ustavni je sud odbio tužbe Amira Mafalnija i Bojana Gudurića

“Tokom suđenja ja kao optuženik bio sam desetak metara udaljen od svog odvjetnika tako da u toku samog postupka nisam mogao da se konsultujem s njim niti da ga pitam za reči i stvari koje ne razumem, a bilo mi je dozvoljena konsultacija s odvjetnikom samo na pauzama. Meni je celo suđenje bilo teško za praćenje pošto nisam imao prevodioca, a dosta toga nisam razumeo niti sam mogao i imao koga da pitam pa tako ni odvjetnika koji nije bio pored mene. Smatram da mi je ovim povređeno pravo na odbranu i samim time doveden sam u neravnopravan položaj u odnosu na tužilaštvo”, stoji, među ostalim, u ustavnoj tužbi koju je podnio Bojan Gudurić, pravomoćno osuđen na 22 godine zatvora zbog sudjelovanja u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008.

Njegovu tužbu, u kojoj se žalio da mu je povrijeđeno pravo na pravedno suđenje, nedavno je u cijelosti odbio Ustavni sud, a tužba je u cijelosti odbijena i Amiru Mafalaniju, još jednom osuđeniku za ubojstvo medijskog izdavača i njegova suradnika. Ustavni je sud utvrdio kako ni Guduriću ni Mafalaniju nisu povrijeđena nikakva prava.

Na Gudurićevu pritužbu kako mu suđenje nije bilo pravedno jer je provedeno na jeziku koji ne razumije, Ustavni sud mu je odgovorio kako, premda su hrvatski i srpski različiti jezici, zbog života u bivšoj državi građani su razumjeli oba jezika, a i u osnovnim školama bivše Jugoslavije učilo se latinično i ćirilično pismo. Budući da je Gudurić u to vrijeme pohađao osnovnu školu, sigurno zna oba pisma i oba jezika.

Gudurić se žalio i na loše uvjete u pritvoru. Smetalo mu je što se nije mogao dovoljno često tuširati u pritvoru, što se nije dovoljno šetao na otvorenom, što mu je bila ograničena komunikacija s obitelji, što je predugo čekao branitelja u pritvoru, a nije mu odgovarao ni raspored sjedenja, ni njega ni odvjetnika, u sudnici.

Mafalani je u svojoj tužbi iznio vrlo slične primjedbe, a o svemu je nedavno vrlo opširno govorio i na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, gdje je podnio tužbu protiv države zbog povrede ustavnih i ljudskih prava, a od države traži ukupno 255.000 kuna.

>> U bivšoj redakciji Nacionala vodim hostel, a tatin ured sada je soba

>> Mafalani: Vrištao sam dok su mi gnječili testise

>> Gudurić iz pritvora tvrdi da mu je Pukanićevo ubojstvo namješteno

Komentara 20

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
18:00 26.02.2015.

Ja bih to uvazio, ako nizasto drugo zato neka se potvrdi kako su Hrvatski i srpski dva razlicna jezika.

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
18:02 26.02.2015.

Govori bre srpski sudija da te vaskoliki svet razume!!! Isuse boze kojih sve komedija neces cut

DU
Deleted user
17:52 26.02.2015.

... gdje je podnio tužbu protiv države zbog povrede ustavnih i ljudskih prava, a od države traži ukupno 255.000 kuna." treba uvesti u zakon da kad ti se dokaze ubistvo automatski gubis i ljudska prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije