Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt na čekanju

Štenci ugibaju u najgorim mukama, stotine pasa lutalica čeka sterilizaciju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
19.05.2020.
u 10:25

Aleksandra Hampamer iz čakovečke udruge Prijatelji pita zašto se troši novac poreznih obveznika za nešto što se ne odradi do kraja, i to zbog jednog običnog papira na dvije stranice

Članovima udruge za zaštitu životinja Prijatelji iz Čakovca iz dana u dan stižu pozivi iz romskih naselja o pronađenim napuštenim, ozlijeđenim i bolesnim psima. Iz naselja Kuršanec pozvali su ih da dođu po kujicu s malim štencima o kojima ne mogu brinuti. Ubrzo stiže i poziv da dođu po štene staro dva mjeseca koje se grči se i ne može stati na noge. Iz romskog naselja Orehovica u azil za životinje u Čakovcu dopremljena pak je kujica sa štencima. Uglavnom, nastavak projekta kastracije i sterilizacije pasa u međimurskim romskim naseljima, započet prije dvije godine, ostao je na čekanju, a broj pasa se nezaustavljivo širi.

- Krivo je Ministarstvo koje je dozvolilo da se potroši gotovo 1,8 milijuna kuna preko računa gradova i općina na projekt kastracije pasa u romskim naseljima, a koje nakon toga nije napravilo apsolutno ništa, pa čak nam nije izdalo ni produženje dozvole da se projekt nastavi i završi. Unatoč dopisima, izvještajima, dopisima, izvještajima, pismima s povratnicama koje navodno nisu primili, a sve povratnice uredno vraćene na adresu Međimurske županije - požalila se Aleksandra Hampamer iz udruge koja pita zašto se troši novac poreznih obveznika za nešto što se ne odradi do kraja, i to zbog jednog običnog papira na dvije stranice!?

- I dokle će psi, pogotovo štenci umirati u najgorim mukama u romskim naseljima Međimurja? I dokle će tamo vrijediti druga pravila nego za sve ostale stanovnike Međimurja? Taman smo uspjeli smanjiti broj pasa u skloništu na onaj koji smo imali prije romskog projekta i sad ćemo se opet puniti? Ne treba nam novac za nastavak projekta, on čeka na računima gradova i općina, treba nam jedan jedini papir da možemo završiti projekt do kraja. Jedan jedini papir potpisan od strane Ministarstva poljoprivrede - napominje.

Projekt je zamišljen za oko 2600 do 3000 pasa u 12 naselja. Tadašnji ministar Tomislav Tolušić potpisao je naredbu o načinu i financiranju kontrole razmnožavanja napuštenih pasa na području Međimurske županije. Do kraja 2018. obrađeno je više od 1400 pasa starijih od šest mjeseci, no ostalo ih je još na stotine koje bi trebalo sterilizirati i vratiti u naselja vlasniku ili pak udomiti. Psi se označavaju ušnim markicama, cijepe protiv bjesnoće i tretiraju protiv unutarnjih i vanjskih parazita.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako piše u odgovoru koji smo dobili, isplatilo za 12 romskih naselja Međimurske županije iznos od 3.057.300 kuna. Gradovi i općine dostavile su Ministarstvu preliminarna Izvješća o namjenski utrošenim sredstvima sukladno ugovoru o sufinanciranju, iz kojih je razvidno da je još ostalo neutrošenih sredstava na stavkama pojedinih gradova i općina u ukupnom iznosu od 1.255.432 kuna.

- S obzirom da je razvidno da još ima sredstava kako bi se zbrinuli psi iz navedenih naselja Međimurske županije nad kojima nisu  provedene mjere tijekom prijašnjih zbrinjavanja pasa u navedenim naseljima međimurske županije, nastavlja se kontrola populacije pasa u romskim naseljima u Međimurskoj županiji kako bi se iskoristila preostala neutrošena sredstva koja su za isto namijenjena - stoji u odgovoru Ministarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije