Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovarski umjetnik

Na starom katoličkom groblju pokopan umjetnik Brane Crlenjak

sprovod
Marko Lukunić/PIXSELL
05.07.2014.
u 21:39

O značaju rada, doprinosa Vukovaru i hrvatskoj umjetnosti Brane Crlenjaka, pred njegovim lijesom govorila je Lidija Miletić iz vukovarske Matice hrvatske.

U nazočnosti velikog broja Vukovaraca, danas je na starom katoličkom groblju u Vukovaru pokopan Branko Brane Crlenjak, srednjoškolski profesor umjetnosti, kipar, posebice medaljar, autor mnogih spomenika, slikar i kroničar starog Vukovara.

Najveći dio slikarskog opusa i skulpture na otvorenom, uništeni su ili nestali u ratu. O značaju rada, doprinosa Vukovaru i hrvatskoj umjetnosti Brane Crlenjaka, pred njegovim lijesom govorila je Lidija Miletić iz vukovarske Matice hrvatske. Umro je 3. lipnja u 85. godini u svome domu u Ribarskoj ulici gdje se vratio iz progonstva među prvim Vukovarcima kao što je i govorio za godina provedenih u progonstvu u Zagrebu gdje je predavao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Prijatelji Brane, kako je volio da ga zovu, kažu da ga je jako pogodila smrt supruge prije nekoliko godina i povukao se u mir svoga doma. Jedan od rijetkih izlazaka u javnost bila je u svibnju prošle godine kada je predstavljena monografija "Život posvećen umjetnosti" koju je o Crlenjaku napisao vukovarski povjesničar umjetnosti Zdravko Dvojković.

- Brane Crlenjak je bez sumnje najveći umjetnik kojega je Vukovar dao, a prepoznat je u cijeloj Hrvatskoj. Od drugih umjetnika izdvaja ga neumoran rad i urođeni talent - rekao je na predstavljanju monografije, autor Dvojković.

>>Sjećanje na Marka Babića, legendu Trpinjske ceste

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije