Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne ide manje

Na socijalna davanja EU troši 30% BDP-a, a Hrvatska 21%

kune
Foto: Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL
31.05.2015.
u 13:04

Socijalna zaštita građana Hrvatsku godišnje stoji 71,5 milijardi kuna, a najviše odlazi na liječenje, mirovine i djecu

Svaki treći euro koji se tijekom godine stvori u starim članicama Europske unije troši se na socijalnu zaštitu stanovništva, a kao i u mnogim drugim procesima, Europska unija podijelila se u dvije skupine i po tome koliko se njezine članice mogu smatrati državama blagostanja. Socijalni transferi u Hrvatskoj odnose petinu našeg BDP-a, odnosno 71,5 milijardi kuna, koji su vrlo često predmet javnih rasprava o tome kako trošimo. Socijalna prava hrvatskih građana nose 21,7 posto hrvatskog BDP-a, što je oko osam postotnih poena manje od prosjeka EU, ali i gotovo toliko više od baltičkih država koje se opet spominju kao uzor reformiranih država koji bismo trebali slijediti.

Na državu blagostanja Austrija, Njemačka ili Italija tako izdvajaju 30 posto BDP-a, najviše u EU na socijalne izdatke troše Francuska i Danska (oko 35 posto), dok je među tranzicijskim državama najsocijalnija Slovenija, gdje svaki četvrti euro odlazi na socijalne transfere. Od 2011. do kraja 2013. godine socijalni su transferi u Hrvatskoj narasli za 3,7 milijardi kuna, i to najvećim dijelom zbog većih izdataka za liječenje i mirovine, za koje godišnje država izdvaja 63,3 milijarde kuna. Dječji doplaci i rodiljske naknade odnijeli su 2013. godine 4,879 milijardi kuna, i to je jedina veća stavka kod koje je došlo do smanjenja na godišnjoj razini od 38 milijuna kuna, što je vjerojatno posljedica nižeg nataliteta. Godišnji izdaci za nezaposlene iznose 1,66 milijardi kuna i blago se povećavaju. U odnosu na sve ostale stavke Hrvatska zanemarivo izdvaja za pomoć u troškovima stanovanja svojim ugroženim građanima – samo 60 milijuna kuna ili 0,1 posto BDP-a, dok u EU 2,1 posto BDP-a odlazi za tu namjenu.

Profesor na Studiju za socijalni rad Pravnog fakulteta Zdenko Babić kaže da nas postojeća razina izdvajanja za socijalnu zaštitu stanovništva smješta u donji krug zemalja članica EU pa su deplasirane tvrdnje da i u području socijalnih prava postoji prostor za uštede.

– Moguće je uspostaviti racionalniji zdravstveni sustav, ali izuzetno je važno da se zadrži postojeća razina socijalnih transfera jer su oni jamstvo opstojnosti socijalne države. Svjedoci smo enormnog rasta nejednakosti i jedino država ima fiskalni, porezni i transmisijski instrumentarij da ublaži te nejednakosti – komentira Babić. Kao poseban problem izdvaja nepostojanje stambene politike kojom bi se pomagalo mladim obiteljima.

>> Grčić o zahtjevima EK: Nećemo rezati socijalna davanja, palće i mirovine

>> Branko Grčić: 'Nećemo dizati poreze, ali ćemo povećati trošarine'

Komentara 9

AR
aristip
13:37 31.05.2015.

Pa ako na socijalna davanja trošimo daleko manje nego zemlje EU trebalo je navesti i na što trošimo više. Za pretpostaviti je da trošimo više na političare, policiju, agencije, subvencije,sudstvo, nevladine udruge... tu je prostor za uštedu !!

TH
than
13:38 31.05.2015.

Silne milijarde navedene, a mene zanima koliko izdvaja za socijalnu pomoc konkretno. Das ljudima socijalu koju imaju taman za rezije, oni jedu losu hranu, vecinom su gladni i onda im placas skupo lijecenje (ako su sretni da imaju zdravstveno, a vecina ga nema). To je taj sistem. Je da nema logike, ali sto kod nas vise ima logike.

DU
Deleted user
14:59 31.05.2015.

Ne možete uspoređivati zemlju kao što je Švedska koja ima četiri puta veći BDP od Hrvatske i onda komparirarti socijalna izdvajanja. Mi bi nivo socijalne zaštite kakv je u Švedskoj a produktivnost, radna i poslovna etika su nam na nivouou nekih afričkih država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije