Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ograničavanje prelaska

Na snazi nova odluka o prelasku granica: U susjedne zemlje moguće otići na 12 sati i vratiti bez PCR testa

Nakon uvođenja novih mjera pust granični prijelaz u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
15.01.2021.
u 16:58

Osobe koje dolaze u RH zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenim potresom, mogu ući temeljem prethodne suglasnosti Stožera bez testiranja

Stožer civilne zaštite donio je novu odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja se primjenjuje do kraja siječnja.

Odlukom se, radi zaštite pučanstva od bolesti COVID-19, privremeno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. Odluka se ne odnosi na osobe koje dolaze neposredno iz država ili regija članica Europske unije ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Popis država za koje se pri dolasku u Republiku Hrvatsku primjenjuju posebne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice donosit će HZJZ, a na njemu su trenutno Ujedinjeno Kraljevstvo i Južnoafrička Republika. Putnici iz tih država morat će imati negativan PCR test i ići će u karantenu na 14 dana. Postoji i mogućnost skraćivanja karantene na sedam dana ako im PCR test ispadne negativan.

Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja, primjerice BiH, Crne Gore ili Srbije imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Za boravak duži od 12 sati, potreban je negativni PCR test ne stariji od 48 sati, odnosno bit će propisivana samoizolacija do prispijeća negativnog PCR testa nakon testiranja po dolasku u Republiku Hrvatsku. To se pravilo primjenjuje i na državljane EU/EGP koji iz RH putuju u treću zemlju i tamo se ne zadrže dulje od 12 sati.

VIDEO 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori.

Na odluku o ograničavanju graničnih prelaza, danas se na konferenciji Stožera civilne zaštite osvrnuo ministar Davor Božinović

– Postoji mogućnost da i hrvatski državljani u slučaju neodgodivih obiteljskih razloga mogu boraviti u susjednim zemljama do 12 sati. To su rijetke situacije, kad za osobe nema drugog izbora, kad je u pitanju sprovod, odlazak liječniku, nabavu lijekova... Kad govorimo o putnicima na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere, odlukom se ta obveza odnosi ne samo na državljane trećih zemalja nego na sve putnike koji dolaze s tog područja – rekao je Božinović.

Osobe koje dolaze u RH zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenim potresom, mogu ući temeljem prethodne suglasnosti Stožera bez predočenja negativnog PCR testa ili testiranja po dolasku te čekanja u samoizolaciji. 

Komentara 12

AS
aspiranto1950
17:14 15.01.2021.

Toliko teksta, a sve zanima samo jedna stvar. Koga briga za Farske otoke i Južnoafričku republiku. Znači hrvatski državljani u BIH mogu ići na 12 sati i vratiti se normalno bez PCR testa. Razlog mora biti opravdan ali neće vas nitko maltretirati sa pitanjem jel baš moraš do apoteke preko granice i zašto si usput stao na benzisku. Eto ukratko to je cijeli članak.

IS
Istrian1
17:49 15.01.2021.

U Banja Luku na cevape i nazad unutar 12 sati odlicno.

Avatar YUKA1962
YUKA1962
17:19 15.01.2021.

Eto gužve na granici sa BiH!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije