Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon dvije godine

Na slobodu pušten terorist ISIL-a Al-Deyri, umiješan u mnoge ratne zločine

ISIL
Reuters
15.11.2020.
u 18:59

Mnogo je još pripadnika zloglasne Islamske države na slobodi

Dok Europa najavljuje žestoke borbe protiv islamskog radikalizma i terorizma, sirijske demokratske snage koje čine sirijsko-kurdska milicija YPG i Stranka demokratske unije (PYD), koja uživa potporu SAD-a, nastavljaju s oslobađanjem pripadnika terorističke organizacije ISIL-a. Na slobodu je tako pušten visokorangirani pripadnik terorističke organizacije Islamske države Eid Abdulhamid al-Deyri, koji je uhićen prije dvije godine, što je objavljeno i na internetskoj stranici Nezavisne kurdske asocijacije u Siriji, gdje se, među ostalim, navodi da je riječ o opasnom teroristu koji je umiješan u mnoge ratne zločine.

Prošli su mjesec sirijske demokratske snage oslobodile 631 osobu koje su identificirane kao suradnici terorističke organizacije ISIL-a. U kampu koji je osnovan u gradu Hol u travnju 2017., nakon sloma terorističke organizacije Islamske države, nalazi se gotovo 62.000 ljudi, više od 90 posto novopridošlih bile su žene i djeca, članovi obitelji boraca ISIL-a koji su poharali Siriju dolazeći iz cijelog svijeta. Procjene se razlikuju, ali najmanje 1200 Europljana čeka u kampovima u Siriji, prema nedavnom istraživanju britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose. Većina su djeca, a njemački i francuski državljani čine daleko najveći kontingent. Tu su i 124 odrasle osobe i 138 djece iz Njemačke, navodi se u studiji.

Aktivisti za ljudska prava osudili su uvjete u kampovima jer nema hrane, čiste vode i medicinske pomoći. Mnoge europske zemlje odbile su ponovno primiti svoje državljane koji su ratovali na strani ISIL-a u Iraku i Siriji. Međutim, zbog američkog pritiska, mnoge zemlje s područja bivše Jugoslavije bile su primorane prihvatiti svoje državljane. Tako su se na Kosovo vratile 32 žene, 74 djeteta i četvorica muškaraca. U BiH su vraćeni opasni teroristi, među kojima Ibro Ćufurović, koji je do odlaska iz BiH živio u Donjoj Slapnici pokraj Velike Kladuše, i Abdulah Armin Čurt. Potonji je postao poznat kad je u siječnju 2016. javno prijetio da će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, hafiza Dževada Gološa iz Mostara i Izeta Hadžića.     

Ključne riječi

Komentara 4

AT
atlantisind
19:34 15.11.2020.

Sada ce svi navaliti u Evropu kao izbjeglice.

KI
kit1772
04:21 16.11.2020.

posljedica standardne nesposobnosti i neucinkovisnosti zapada i poznaog ignoriranja problema i guranja pod tepih, sto je verc postalo zastitni znak EU. Kurdima je ostavljeno da se sami brinu za teroriste u vrijeme dok ih Erdogan sultan mlati i raseljava po svijetu.. odavno oni vec govore da bez podrske zapda oni ne mogu da drze u logoru ovoliki broj ekstremista... kao i obicno zapad drzi glavu u pijesku nadajuci se da ce problem ili da se rijesi sam ili ce neko grudi da to rijesi za njih.. smijesno bi bilo da nije zalosno. sad ga se isis ponovo osili i pocne da ubija po svijetu ukljucujuci i evropu, onda cemo da cujemo vec poznate slogane od tih istih politicara o zastiti vrijednosti, zivota itd itd

GE
genadij
23:08 15.11.2020.

Eto već mu Merkelica šalje pozivnicu, veli treba joj dobri radnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije