Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skradinski buk

Na slapovima Krke prva taktilna karta za slijepe i slabovidne osobe

np krka, taktilna karta3
Foto: Arhiva NP Krka
1/5
05.10.2011.
u 12:36

Mapa je namijenjena slijepim i slabovidnim osobama, ali mogu je koristiti svi posjetitelji kako bi se lakše orijentirali i shvatili prostor u kojem se nalaze

U Nacionalnom parku Krka postavljena je taktilna karta Skradinskog buka za slijepe i slabovidne osobe, prva mapa takve vrste na otvorenom turističkom lokalitetu u Hrvatskoj.

- Taktilna karta Skradinskog buka novi je iskorak u našoj ponudi za slijepe i slabovidne posjetitelje. Istina, njih je malo, ali ipak ih ima. Željeli smo im omogućiti barem taktilni doživljaj kad su već uskraćeni za vizualni. Mi smo još prije pet, šest godina na dva punkta koristili Brailleovo pismo. Sada smo otišli korak dalje i napravili cijelu mapu. Karta je ponajprije namijenjena slijepim i slabovidnim osobama, ali mogu je koristiti svi posjetitelji kako bi se lakše orijentirali i shvatili prostor u kojem se nalaze, kaže Svjetlana Ćaleta, zadužena za promidžbu NP Krka.

Mapa je prilagođena slijepim osobama odabirom optimalnih mjera koje omogućuju haptičku percepciju te izvedbom posebnih tekstura pješačkih zona, cesta, zelenih i vodenih površina, simbolima i Brailleovim pismom koji označavaju funkciju pojedinih objekata. Izrađena je u mjerilu 1:800 u obliku trodimenzionalne mape.

- Mapu smo radili u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih i tvrtkom Tactilis iz Rijeke, a cijeli je projekt sa 200.000 kuna financiran isključivo iz proračuna NP Krka, ističe Ćaleta i dodaje da je prilaz karti omogućen i invalidnim osobama u kolicima.

Karta će biti predstavljena 15. listopada u povodu međunarodnog Dana bijelog štapa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije