Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković:

'Pobjeda Pejčinović Burić svojevrsna je pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe'

Vlada - sjednica
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.06.2019.
u 10:21

Vlada će Saboru uputiti više zakonskih prijedloga među kojima Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade još jednom je čestitao Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i rekao da se radi o fantastičnom postignuću na koje svi mogu biti ponosni.

– Ovo je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u međunarodne institucije – rekao je Plenković.

– Mislim da možemo biti ponosni na njezino ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila, možemo biti ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u vanjskopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima, u vrijednostima koje dijelimo – rekao je premijer.

Plenković je dodao da je pobjeda Marije Pejčinović Burić svojevrsna pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe jer je ona prva glavna tajnica Vijeća Europe iz tog dijela kontinenta.

Rekao je i kako je diplomacija, pri čemu je posebno naglasio onu parlamentarnu, posljednjih mjeseci "poprilično u tišini" radila na izboru Pejčinović Burić za glavnu tajnicu. Zahvalio je pritom svim hrvatskim veleposlanicima i hrvatskim parlamentarnim delegacijama u Vijeću Europe, posebno ovoj aktualnoj, na velikom doprinosu tome i na kontiniutetu rada u VE od hrvatskog primitka 1996. godine.

Istaknuo je da je Hrvatska odličan dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. Otkrio je i kako je prije 30-ak godina na čelu Vijeća Europe bio Austrijanac hrvatskog porijekla.

Premijer se osvrnuo i na obilježavanje Dana državnosti, ali i Dana antifašističke borbe. Govorio je i o sjednici Europskoga vijeća.

– Na Europskom vijeću u strateški program za razdoblje od 2019. do 2024. smo uvrstili i pitanje demografskih izazova, demografsku revitalizaciju. Problem demografije nije samo naš nego i drugih država članica Europske unije – rekao je.

– U dogovoru s ministrom Marićem i guvernerom HNB-a Vujčićem imao sam sastanke s predsjednikom Europske središnje banke Marijom Draghijem i dr. o uvođenju eura. Izložili smo naše ambicije i stavove, sve što smo pripremili kao i pismo namjere, ali i akcijski plan s paketom reformi u šest mjera – kazao je Plenković.

 

Vlada će Saboru uputiti više zakonskih prijedloga među kojima Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani te Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju; u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi; u operaciji Koalicijskih snaga "Inherent Resolve"; u misiji potpore miru "NATO misiji u Iraku", kao i Nacrt prijedloga odluke o upućivanju pripadnika Oružanih snaga RH na dužnostima u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu Vlade je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (EU), o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju te o ovlasti Vlade RH da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora. Pred članovima Vlade treba se naći i Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o kreditnim institucijama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).

Članovi Vlade raspravljat će i o Prijedlogu odluke o donošenju Nacionalnog plana opskrbe Republike Hrvatske lijekovima proizvedenim iz ljudske plazme 2019. - 2022. te Prijedlogu zaključka u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca.

Komentara 11

NI
nik83
10:52 27.06.2019.

Pobeda, rekla bi Pejčinović Burić.

ST
stefj
10:59 27.06.2019.

Ajde, dajte provedite neku reformu. To što ste uspjeli izlobirati za Pejčinović Burić je veliki uspjeh, ali radi toga nitko neće ostati u Hrvatskoj... Koliko god u vladi bili samozadovoljni gospodarskim rezultatima i dalje stoji činjenica da smo na dnu EU-a bez ikakve šanse da se od tu maknemo, samo čekamo da nas Bugarska prestigne. Pada nam proizvodnja, uvoz raste brže od izvoza, struka i sposobni masovno odlaze... Imamo porezno najopterećeniju proizvodnju u EU, samo Švedska je iznad nas. Cijene energenata su u rangu ili iznad cijena u zapadnoj EU, troškovi poslovanja su izuzetno visoki, birokratska opterećenja nevjerojatna, itd... Da vlada za reforme potroši 10% vremena i novaca koliko je potrošila na lobiranja za Pejčinović Burić, sigurno bi se vidjeli rezultati. Ali prave reforme, a ne kokošarenje s porezima i obećanja... Već bi nešto značilo da se smjeni Horvat, koji toliko priča, a ništa ne radi (ili radi suprotno). Od svih obećanja, nije ukinut niti jedan parafiskalni namet, dobili smo nove, nije niti jedna birokratska procedura pojednostavnjena, samo smo dobili obrasce on-line umjesto papirnatih, no ti obrasci sada imaju još više besmislenih stavaka... Ne znam, možda oni i vjeruju u to što pričaju, no onda ta njihova uvjerenja nemaju niti malo dodirnih točaka s realnošću. A samo s pričama i čvrstim vjerovanjem u nepostojeće neće se promijeniti negativni trendovi...

Avatar tituš
tituš
10:40 27.06.2019.

veći će biti samo kada ti odeš, ma bilo gdje ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije