Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Svi će morati plaćati odvoz otpada po količini

Vlada
Dalibor Urukalović/PIXSELL
25.05.2017.
u 13:05

Na početku sjednice premijer se osvrnuo i na lokalne izbore te čestitao svima koji su ostvarili uspjehe

U Banskim dvorima danas je održana još jedna sjednica Vlade.  

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na preporuke Europske komisije te je istaknuo kako su one pokazatelj izlaska Hrvatske iz prekomjernog deficita te potvrda politike koju Vlada vodi.

– Ovo je kvalitetan iskorak, sada smo pokazali da zemlja, kada se mudro ponaša, može ostvariti dobre rezultate – rekao je premijer.

– Radimo na svim pitanjima odgovorno, prvi krug lokalnih izbora je iza nas, čestitam svima koji su ostvarili uspjehe, očekujemo završetak tog procesa 4. lipnja – dodao je Plenković.

U prvoj točki dnevnog reda usvojen je Nacrt konačnog prijedloga zakona o koncesijama koji je usklađen sa zakonskom regulativom Europske unije. 

Uredbom o gospodarenju otpadom, koju je Vlada usvojila, naplata odvoza otpada po količini postaje obveznom za sve jedinice lokalne samouprave, a uvodi se i poticajna naknada za odvojeno skupljanje otpada.

Uredba je jedan od ex ante uvjeta za korištenje sredstava iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. do 2020. godine", od čega je 475 milijuna eura predviđeno za financiranje u sektoru otpada.

Smanjenje količine odloženog otpada

"Neki gradovi već sad naplaćuju odvoz otpada po količini, što je u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, a uredbom ujednačavamo praksu te naplata po količini postaje obveznom za sve jedinice lokalne samouprave", rekao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Uredba potiče odvojeno skupljanje otada i smanjenje količine odloženog otpada na odlagalištu jer se, objašnjava Šiljeg, osim odlaganja u reciklažnim dvorištima  i spremnicima na javnim površinama, građanima omogućava da otpad odvajaju na samom kućnom pragu, što je praksa s dobrim rezultatima u drugim zemljama EU-a.

"Uvodi se i poticajna naknada koja potiče općine i gradove na povećanje odvojenog skupljanja otpada, odnosno smanjenje količine odloženog otpada. Hrvatska do 2020. godine mora odvajati 50 posto komunalnog otpada, a trenutno u prosjeku odvajamo oko 24 posto. Uredbom će se potaknuti i ubrzati postizanje tih ciljeva", ističe Šiljeg.

Poticajna naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada za ovu i iduću godinu iznosit će 100 kuna po toni, za 2019. i 2020. godinu 150 kuna po toni, a za 2021. i 2022.  godinu 200 kuna po toni otpada.

"Poruka uredbe jest manje trijaže - veća naknada, više trijaže - manja naknada", naglasio je premijer Andrej Plenković.

Implementacija Plana gospodarenja otpadom

Vlada je donijela i odluku o implementaciji Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine, kojom se dodatno razrađuju potrebne  aktivnosti i rokovi za realizaciju mjera iz plana.

"Na taj se način osigurava lakša i brža provedba i praćenje plana na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te omogućava bolja iskorištenost EU sredstava, odnosno 475 milijuna eura alociranih za provedbu mjera gospodarenja otpadom", rekao je državni tajnik Šiljeg.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i tri konačna prijedloga zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU (Zakon o koncesijama i izmjene Zakona o strancima i Zakona o zaštiti zraka), kao i konačni prijedlog izmjena Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade.

 

 

Komentara 24

Avatar salaso
salaso
10:40 25.05.2017.

Ubi nas politokracija i loša demokracija.....zabraniti post izborne koalicija....izlaziš iz stranke...vrati mandat....ko nema potvrdu o nekažnjavanju..ne može biti zastupnik....bahata politokratska elita s obje strane vodi zemlju u propast..

JO
josipkucko59
11:02 25.05.2017.

plenko jesi raspravljao i todoricu i steti koju je nanio drzavi

Avatar Juki
Juki
11:31 25.05.2017.

Super ideja. Već vidim kako se pune tuđe kante. A što se odvajanja tice nema problema....ja odvajam odvoz besplatan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije