Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ NAJAVIO POPUŠTANJE MJERA

Od ponedjeljka kava za van iz kafića, otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika...

Pula: Gradske ulice i trgovi tijekom pandemije omiljeno mjesto za kavu i partiju šaha
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/2
11.02.2021.
u 12:23

Jedna od tema na sjednici će biti Prijedlog zaključka u vezi s naknadom potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu E.ON Hrvatska d.o.o.

Sjednica Vlade održala se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Premijer Andrej Plenković najavio je jučer kako će na današnjoj sjednici jedna od tema biti i popuštanje mjera. U uvodnom govoru premijer je komentirao objavljene ekonomske prognoze Europske komisije. 

>> VIDEO Od ponedjeljka kava za van iz kafića, otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika...

– Treći smo po redu u EU po tjednom prosjeku potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika, imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih. Ali, istodobno smo i dalje u zimskim mjesecima, najavljen je i vrlo hladan val, identificiran je i britanski soj, a mnoge druge zemlje produžuju ili pooštravaju mjere – podsjetio je premijer. 

Osvrnuo se i na proces cijepljenja u zemlji. 

– Nakon početnog zastoja očekujemo veće količine cjepiva do kraja ožujka. Dobili smo do sada 150 tisuća doza – kazao je te dodao da se očekuje znatno veća količina cjepiva. 

Premijer je kazao kako su jutros razgovarali s udrugama umirovljenika o cjepivu AstraZenece: – Važnu poruku imamo za građane najstarije dobi. Oni su učinkoviti. Učinkoviti su protiv težih simptoma. Prema informacijama koje mi imamo, nema nikakvih prepreka da stariji građani ne mogu primiti cjepivo AstraZenece. 

Kazao je da su pažljivo pratili epidemiološko stanje zbog mogućeg popuštanja mjera.

– Možemo donijeti nekoliko odluka popuštanja, ali uz dozu opreza. Nema prestanka odgovornog ponašanja – istaknuo je i dodao: – Ugostiteljima ćemo omogućiti prodaju kave za van uzevši u obzir da će gospodarske mjere pomoći za ugostitelje vrijediti i za veljaču. Omogućit će se otvaranje teretana i fitnes centara uz poštovanje epidemioloških mjera. Omogućit će se djeci održavanje i fizičke nastave u školama stranih jezika. Otvorit će se i casina te kladionice, uz poštovanje pravila u vezi s konzumacijom pića. 

21.01.2021., Zagreb - 39. sjednica Vlade RH. Andrej Plenkovic Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Naglasio je kako će nastaviti promatrati epidemiološko stanje te će se 1. ožujka napraviti sljedeća analiza mjera. 

- Europska komisija danas je objavila svoje projekcije koje su jako važne u kontekstu ovih mjera. Procjena rasta na razini Europske unije poboljšana je. Procjena rasta za Hrvatsku povećana je, a jasno je da je na to utjecao treći kvartal. Hrvatska bi u idućem kvartalu trebala rasti 5,3 posto. Smatra se da je Hrvatska jedna od tri zemlje Europske unije koju očekuje značajan gospodarski rast u 2021. godini. To su procjene koje ima i Ministarstvo financija i Vlada. Od ostalih aktivnosti izdvojit ću summit s Kinom. Dvije su stvari bitne za Hrvatsku. Predsjednik Xi naveo je važnost izgradnje Pelješkog mosta kao zajedničkog projekta dviju zemalja te iskazao želju za nastavkom suradnje – kazao je. 

Ministar Tomo Medved naveo je kako se nastavlja sanacija područja pogođenih potresom. Kazao je kako kontejnersko naselje napreduje izuzetno dobro, čak i bolje od predviđenog. 

– Školski sustav u ovim okolnostima jako je dobro osiguran – istaknuo je. 

O stanju u zemlji vezano za epidemiju koronavirusa govorio je ministar Beroš. 

– Na respiratoru je 98 osoba. Smanjen je broj novih pacijenata u KB-u Dubrava. Smanjen je broj medicinskog osoblja. ispunjen je uvjet povratka u matične ustanove – ispričao je i podsjetio kako je osnovano Povjerenstvo za praćenje post-COVID stanja bolesnika. 

– Možemo reći da je počela druga faza cijepljenja. Zaprimili smo 156.000 doza cjepiva do sada. Zaprimili smo do jučer 699 prijava nuspojava. HZJZ objavio je najčešća pitanja i odgovore za cjepiva. Tamo se navodi kako ne postoji gornja dob za dobivanje cjepiva. Sva tri cjepiva su sigurna – kazao je. 

– Potvrđeno je 11 slučajeva britanskog soja. Analize su provedene u Klinici za infektivne bolesti – dometnuo je. Naglasio je kako se radi na povećanju hrvatskih kapaciteta za sekvenciranje. 

Ministar Davor Božinović kazao je da je Nacionalni stožer od zadnje sjednice donio samo jednu odluku, a to je nastavak mjera na području Sisačko-moslavačke županije.

Ključne riječi

Komentara 35

TH
theo
13:40 11.02.2021.

glavno da su kockarnice otvorene, koja sprdnja ne moš vjerovati

DU
Deleted user
13:33 11.02.2021.

I sada su diskriminirani oni koji piju pivu. Ne pada mi na pamet piti pivu doma jer zena prigovara da stalno pijem a kada radi birtija onda mogu reci da sam popio 1 umjesto 3.

DU
Deleted user
13:27 11.02.2021.

Napokon da će se opet otvoriti kladionice. To će svakako doprinijeti uzletu hrvatskog gospodarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije