Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
299. Viteško nadmetanje

Na Sinjskoj alci prvi susret Josipovića i Grabar Kitarović u pretkampanji

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
02.08.2014.
u 19:30

Novi bi se susret dvoje kandidata mogao dogoditi već u utorak u Kninu na proslavi Dana pobjede

I ovogodišnja 299. Sinjska alka bit će prvorazredni politički događaj. Viteško nadmetanje iz svečane će lože pratiti predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, nekoliko ministara, načelnik Glavnog stožera OS Drago Lovrić, mnoštvo saborskih zastupnika te desetak veleposlanika, među kojima su japanski, španjolski, rumunjski... Premijer Zoran Milanović, potvrđeno nam je iz Vlade, na nedjeljni spektakl u Sinju neće doći.

Dolazi vrh HDZ-a

Alku, međutim neće propustiti vrh glavne hrvatske oporbene stranke, HDZ-a. Dolaze u punom sastavu, predvođeni predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, a uz njega će biti i njegov zamjenik Drago Prgomet, naravno i međunarodni tajnik Miro Kovač. No vijest je da će s njima, kažu izvori bliski HDZ-u, možda biti i kandidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović koja je ponovno došla u Hrvatsku iz Bruxellesa, gdje joj sredinom rujna istječe mandat pomoćnice glavnog tajnika NATO-a.

Lideri HDZ-a, međutim, neće se smjestiti u svečanu ložu nego na “običnije” klupe odmah do lože, dok će na svečana mjesta uz državni vrh poslati svoja dva potpredsjednika Sabora RH Željka Reinera i Tomislava Čuljka, inače političkog tajnika HDZ-a. Tijekom Alke tako će doći do prvog “bliskog susreta” aktualnog predsjednika Josipovića i njegove protukandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Sigurno je da će sve oči biti usmjerene na njihov eventualni kontakt i ponašanje.

Manjkat će, ne dođe li naposljetku, jedino premijer Milanović, inače Sinjanin podrijetlom. No on se pobrinuo da ipak bude prisutan jer je uoči Alke u intervjuu za Media servis “dosolio” hrvatsku političku scenu izjavom o HDZ-ovoj kandidatkinji. Najprije je prvi put jasno potvrdio da predsjednik Ivo Josipović ima njegovu punu podršku, a onda je kazao da se “HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović drugi puta uplela u loše društvo”.

– Prvo Sanader, pa sad ovi, oni su je odabrali, nagovorili, traži novo radno mjesto. Po meni to nije dovoljno za biti predsjednik Republike. Biraj društvo – predao je poruku svojim političkim protivnicima Milanović. Oni će takvu izjavu zacijelo ocijeniti neprimjerenom, čak i neotesanom, tako da će se u Sinju, osim alkarskog, vjerojatno događati i političko pripetavanje. No tu nije kraj bliskim susretima hrvatskih političara. Idući utorak nova je prigoda za “pogodak u sridu”, Dan pobjede i proslava u Kninu.

Svi će glavni političari Hrvatske tamo biti, ovaj put i premijer Zoran Milanović. Naravno, dolazi i stranački vrh oporbenog HDZ-a, a izgledno u Knin dolazi i Kolinda Grabar Kitarović. Ova dva događaja, Alka i Dan pobjede, tako će poprimiti i dodatni politički naboj – prvi će se put nakon objave kandidature na istom događaju, u svojevrsnoj “pretkampanji”, naći aktualni predsjednik države i njegova politička konkurentica.

Prosvjed i zbog rudokopa

Ovogodišnja Alka održava se u užarenoj atmosferi i zbog još jednog razloga. Sinjane, naime, zabrinjava sanacija rudokopa Slane Stine koji bi se trebao zatrpati otpadnim materijalom iz bivše tvornice ferolagura Dalmacija Dugi Rat i splitske Željezare.– Pod krinkom sanacije žele dovesti kancerogeni otpad – kaže gradski vijećnik Miro Bulj i najavljuje kako će dolazak političara iskoristiti kako bi ih upozorili na nezakonitosti koje se događaju oko sanacije.

>>'Josipović me podcjenjuje. Ja ću taj posao raditi bolje'

>>Što desnica zamjera predsjedniku Josipoviću

>>Nad Kninom će za obljetnicu Oluje letjeti pet MiG-ova

Komentara 76

LU
Lucina
20:54 02.08.2014.

Ovo ce biti ponos nasHrvata , a Josipovic je ponos nehrvata!

OS
osica
19:48 02.08.2014.

Kolinda blista - a "Milanovićev skromni mozak nikad ne miruje" - eto tako umoran zaboravlja da su on i Josipović bili u " dobrom društvu Merzelice".

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
21:16 02.08.2014.

Izbori za Predsjednika Hrvatske dokazat će da u Hrvatskoj ipak žive Hrvati , za razliku građana, koji se ne žele socijalizirati i koji Hrvatsku ne doživljavaju kao svoju Domovinu! Kolinda objasni im!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije