Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak se pokreće

Na šibenske Pode navalile tvrtke iz Nizozemske, Njemačke, Italije...

podi
13.04.2010.
u 10:05

Inozemni proizvođači autoprikolica, slastica, metalnih konstrukcija i drugi zaposlit će najmanje 150 ljudi.

Podi, gospodarska zona nadomak Šibeniku, tik uz autocestu A1, sudeći prema posljednjim za ova vremena pomalo netipičnim događajima, postala je zanimljiva i brojnim stranim tvrtkama.

Začuđujuće dobre vijesti

Naime, nedavno je zemljište na Podima kupilo nekoliko europskih poduzeća koja su se obvezala zaposliti najmanje 150 ljudi. U tzv. kriznom razdoblju, kada se svakodnevno čuje o stotinama novih otkaza, ove vijesti iz Šibenika doimaju se vrlo čudnima.

– Doista, možemo biti zadovoljni što odavde ipak možemo poslati supervijesti. Iznenada se povećalo zanimanje za našu zonu, no moram napomenuti da je zainteresirano i mnogo stranih tvrtki te je vrlo izvjesno da će mnoge od njih također ovdje imati svoje sjedište – kaže Vjekoslav Kaleb, direktor gradske tvrtke Podi Šibenik.

Tako bi uskoro u Pode trebali stići njemačka tvrtka IDS – Industrieservice Anlegenbau, proizvodi metalne konstrukcije, nizozemski Fimac Holding & Menagemennt B.V., proizvodi za slastičare, slovenski FEKU, proizvodi dijelove za vjetrogeneratore, i talijanski ORA s.r.l., proizvodi autodizalice.

"Bit će vrlo živo"

Na bivšoj pustopoljini površine 549 hektara, s koje se pogled širi sve do mora, za sada je zemljište kupilo šezdesetak tvrtki, a mnogo ih je u različitim fazama potpisivanja ugovora. Tvrtke na Podima trenutačno zapošljavaju oko 570 ljudi, a novih 150 radnih mjesta minimum je na koji su navedene tvrtke obvezne s obzirom na površinu kupljena zemljišta pa bi zaposlenih moglo biti i više.

– Prema svemu sudeći, ovdje će u sljedeće tri, četiri godine biti vrlo živo. Uskoro se nastavlja graditi još 3,1 kilometar potrebne infrastrukturne mreže, a do kraja godine bit će dovršena i pristupna cesta prema Dubravi, a nadamo se i skorom priključku na autocestu – nabraja optimistične podatke V. Kaleb, koji je direktor postao nakon ostavke Jakova Terzanovića.

Kada se tomu pribroje i nedavni susreti šibenskih vlasti s predstavnicima švedske Ikee, koja je vrlo zainteresirana za otvaranje svojega južnohrvatskog centra upravo u Podima, moglo bi se zaključiti da uz Šibenik i nisu baš uvijek povezane crne gospodarske vijesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije