Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješan posao

Na Savici se brinemo o stotinjak kunića, a društvo nam pravi i patuljasta koza Bambi Mee

Kunići
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
31.03.2020.
u 11:00

Renata Maurović zaljubila se u kuniće kad su ona i suprug Željko jednog dobili na poklon. Danas obične, obojene i ovnolike primjerke uzgaja i preprodaje lancu pet shopova

Uskrsni zeko svima je drag mitski lik koji nosi jaja i poklone, ali živi zeko ili kunić nešto je sasvim drukčije – objašnjava nam Renata Maurović, uzgajivačica kunića sa zagrebačke Savice-Šanci koja je ljubav prema ovim malim stvorenjima 2011. godine pretvorila u uspješan posao. Priča je počela prije 30 godina kada su Renata i suprug Željko dobili kunića na poklon, a onda su mu nakon nekog vremena odlučili nabaviti prijateljicu. Sada obične, obojene i ovnolike kuniće preprodaju lancu pet shopova, a ljubav prema dugouhoj životinjici nije se ugasila.

– Prije nam je znala podosta skočiti potražnja prije Uskrsa. Znate kako to ide, tata ishitreno obeća djetetu zeku, a kasnije se shvati da zeko ipak nije igračka – prisjeća se uzgajivačica, ali srećom, danas se ljudi ponašaju puno odgovornije. Konačno su shvatili da taj mali stvor svakog dana traži ljubav, brigu i odgovornost.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

– Mogu živjeti desetak godina, moj prvi živio je čak 12 – kaže Renata, koja u dnevnom boravku ima dva kunića mimo uzgoja. A vole ih i zaposleni i užurbani Hrvati jer znaju da su ipak manja obveza od psa. Po prirodi su pitomi, vole se maziti i družiti, ali znaju biti dosta “agresivno nastrojeni” prema kabelima u kući.

– Meni su sada sve žice izolirane, a također bih savjetovala da ne ostavljate otvorena vrata. Jednom, dok sam čuvala prijateljeva zeca, pobjegao je u vrt pod grm i tamo spavao dva sata dok smo ga mi posvuda tražili – prisjeća se s osmijehom samih početaka.

Inače, ove slatke životinjice ne moraju stalno biti zatvorene u kavezu. Jednom kad se naviknu na to da nuždu obavljaju u “svojoj sobi”, mogu se slobodno kretati po kući. Također su po prirodi “noćne ptice”, ali s vremenom su se prilagodile ljudskom bioritmu pa tijekom dana spavaju samo kada se odluče odmoriti.

– Jedu dva puta dnevno, dok sijeno mora biti na raspolaganju 24 sata, a povrće i voće daje se kao poslastica jer u njemu ima dosta šećera – objašnjava Renata, čiji kunići koštaju od 100 do 150 kuna.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

– Svakodnevno su veselje i radost, ali nemojmo zaboraviti i odgovornost. I dalje mi nije jasno kako ih netko može samo tako ostaviti na ulici – poručila je ljubiteljica životinja koja, osim što se brine o stotinjak kunića, u vrtu ima isto toliko papiga. Njima je, zajedno sa suprugom, stvorila uvjete slične onima koje imaju u prirodi pa mogu slobodno letjeti, kupati se i raditi gnijezda. Kako zabave ne bi nedostajalo, njihovim dvorištem šeće se i patuljasta koza Bambi Mee, u koju su se jednostavno zaljubili na izložbi životinja u Bjelovaru, a u velikom čoporu svoje mjesto zauzela su i tri psa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije