Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Onečišćenje u Brodu

Pogledajte naftnu mrlju na Savi. Duspara predsjednici: Dobro smo prošli

Naftna mrlja na Savi kod Slavonskog Broda
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/21
10.10.2018.
u 15:12

Vlada prati stanje kvalitete zraka i onečišćenja u Savi, poručio je premijer Plenković prilikom dolaska u Sabor

Nakon incidenta s požarom i eksplozijom u utorak navečer u Rafineriji u Bosanskom Brodu, na Savi kod Slavonskog Broda u srijedu ujutro uočeno je onečišćenje. Naime, Državna uprava za zaštitu i spašavanje zaprimila je još sinoć dojavu o naftnoj mrlji na rijeci Savi, dužine 5 kilometara i širine 15 metara.

Od jutros su na Savi vatrogasci i Hrvatske vode koji prate stanje na terenu, a zatražena je i pomoć tvrtke za sanaciju ekoloških katastrofa. Županijski Stožer civilne zaštite odmah nakon incidenta sve je službe stavio u stanje pripravnosti.

– Tijekom sinoćnje večeri i noći primijećene su određene masne mrlje na vodotoku Save. Zbog noći i jutra koje je bilo maglovito nije se moglo doznati ništa detaljnije. Ophodnje Hrvatskih voda uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe pregledale su vodotok od Rafinerije prema Slavonskom Brodu i nisu uočile nikakva daljnja istjecanja derivata, a ovo što je prije primijećeno tretirat će se na adekvatan način u smislu raspršivanja i razrjeđivanja, tako da ne očekujem nikakvu daljnju ugrozu vodotoka rijeke Save – rekao je Stjepan Bošnjaković, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

On je dodao kako je praćenjem emisije štetnih plinova na mjernim postajama u Slavonskom Brodu utvrđeno da su one u granicama normale, tako da građanima Slavonskog Broda ne prijeti nikakva opasnost zbog pitanju zagađenja zraka. Ipak, upozorio je kako eksplozija koja se dogodila u utorak navečer potvrđuje da je Rafinerija ne samo potencijalno opasna za stanovnike jednog i drugog Broda, nego da je nužna i njezina plinofikacija kako bi se smanjilo onečišćenje od samog energenta, ali i daljnja modernizacija kako bi se izbjegle ovakve krizne situacije. Ribočuvarska služba prati stanje naftne mrlje koja je u međuvremenu otplovila nizvodno od Slavonskog Broda.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Prema riječima direktora ispostave Hrvatskih voda Davorina Pihe, novo zagađenje nije zabilježeno, rijeka je čista i iz toga se može zaključiti da se radilo o jednokratnom zagađenju.

– Mi smo odmah nakon eksplozije angažirali našu vodočuvarsku službu i odmah smo primijetili naftnu mrlju. Pratili smo je tijekom noći, ali sada je više nema. Otišla je nizvodno. Za sada nema vidljivih posljedica. Prema novonastalom stanju odredit ćemo tehnologiju kojom ćemo sanirati zagađenje i utvrditi treba li postaviti plivajuće brane. Intervenirat ćemo tamo gdje je najpogodnije kako bismo skupili naftu i zbrinuli je na odgovarajući način – rekao je Davorin Piha iz Hrvatskih voda, dodavši kako izlijevanja nafte više nema i stanje je pod kontrolom Tvrtka AEKS iz Ivanić-Grada, koja je radila i prilikom incidenta koji se proljetos dogodio tijekom ispitivanja produktovoda, u popodnevnim je satima još radila ispitivanje rijeke Save uzvodno i nizvodno. Cilj je utvrditi gdje je onečišćenje, ima li ga uopće i koliki su njegovi razmjeri. Sama sanacija Save i naftne mrlje najavljena je u kasnije tijekom dana.

Predsjednica obišla mjesto gdje je uočena naftna mrlja 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović koja je na dva dana premjestila ured u Brodsko-posavsku županiju, obišla je u srijedu obalu rijeke Save u Slavonskom Brodu na mjestu gdje je na rijeci uočena naftna mrlja nakon eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, a poslijepodne će o Rafineriji razgovarati s predstavnicima Ruske Federacije i Zarubežnjefta, koji je vlasnik Rafinerije.

Željka Šimunić iz Službe za zaštitu voda Hrvatskih voda upoznala je predsjednicu Republike sa stanjem na rijeci. "Jutros smo obišli čamcem Savu do Rafinerije u Bosanskom Brodu i nismo zapazili mrlju. Ono što je bilo, Sava je odnijela.

Zaključili smo da je ipak nužno napraviti sanaciju vodene površine i što uspijemo vidjeti i uloviti, to ćemo tako i riješiti s nadom da neće biti daljnjih problema u rafineriji", kazala je Šimunić. 

Po njezinim riječima, vjetar koji puše u Posavini odnio je naftnu mrlju, a jedino se u savskim meandrima zavukla prljavština koju treba očistiti.

U pratnji predsjednice nalazili su se župan brodsko-posavski Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je u kratkom razgovoru s Kolindom Grabar - Kitarović konstatirao: "Dobro smo prošli, kako je moglo biti".

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

A Ilija Jovičić, načelnik općine Bosanski Brod, posjetio je u bolnici četvoricu radnika ozlijeđenih u eksploziji.

– Svi se dobro osjećaju i na promatranju su, tj. na pretragama. Prema izjavama liječnika, danas bi mogli biti otpušteni iz bolnice – napisao je Jovičić na svojem Facebook profilu.

Dolazeći u Hrvatski sabor, gdje predstavlja svojevrsno izvješće o stanju nacije, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je nesreću u naftnoj rafineriji u Bosanskom Brodu. Vlada prati stanje kvalitete zraka i onečišćenja u Savi, poručio je dodavši kako je sinoć cijelu večer bio u kontaktu sa županom Brodsko-posavskim Danijelom Marušićem, gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom i ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem te ministrima unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, obrane Damirom Krstičevićem i zdravstva Milanom Kujundžićem.

– Pratili smo situaciju i žao nam je što je došlo do eksplozije. Izražavam sućut obitelji poginulog radnika rafinerije. Naša bolnica u Slavonskom Brodu bila je spremna prihvatiti ranjene ako je do toga trebalo doći. Izgleda da su oni svojim sredstvima pružili svu moguću pomoć. Vlada u ovom trenutku prati stanje kvalitete zraka i onečišćenja u Savi, na čemu su angažirane sve službe. BiH formalno nije zatražila pomoć od Hrvatske - poručio je Plenković.

Dojavu da je nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u rijeci Savi uočena masna mrlja Županijskom centru 112 uputila je sinoć oko 23,28 sati slavonskobrodska Granična policija, navodi DUZS na svojim internetskim stranicama.

Naftna mrlja na Savi kod Slavonskog Broda
1/15

Obaviještene su Hrvatske vode – Sektor zaštite voda, nakon čega je djelatnik Hrvatskih voda izašao na teren i potvrdio dojavu, ističu iz DUZS-a.  O istome je  obaviještena tvrtka AEKS, koja se bavi sanacijom onečišćenja, koja će danas na mjesto događaja po potrebi dalje postupati.

Također Državni centar za zaštitu i spašavanje je o događaju obavijestio Državnu inspekciju zaštite okoliša, Vodopravnu inspekciju, Ministarstvo unutarnjih poslova, ZOS GS OS RH, Hrvatske vode – Sektor zaštite voda.

Naftna mrlja na Savi kod Slavonskog Broda
1/9

Obaviješten je i Državni hidrometeorološki zavod, od kojeg je zatražena vremenska prognoza za mikrolokaciju Slavonski Brod i okolicu (smjer, jačina vjetra i vlaga zraka).

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, potvrdio je danas Hini kako pripadnici Javne vatrogasne postrojbe provjeravaju na terenu informaciju o pojavi naftne mrlje na Savi za koju se sumnja da je povezana s eksplozijom i požarom u bosansko-brodskoj Rafineriji nafte, no na terenu nisu mogli potvrditi tu informaciju.

U Slavonskom Brodu sinoć oko 22,30 sati je održana i zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda, kako bi se razmotrilo stanje nakon eksplozije i požara u Rafineriji u Bosanskom Brodu.

Rečeno je da za sada nema zabilježenih većih koncentracija štetnih plinova, ali se situacija prati neprestano, a građani će o svemu biti na vrijeme obaviješteni putem medija i službene mrežne stranice Brodsko-posavske županije.

Na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda jutros su pak izvijestili da  "prema dostupnim podatcima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zrak, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod tj. tijekom noći nisu prekoračene granične vrijednosti niti za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavješćivanja za SO2, NO2 i ozon".

Komentara 31

PA
Panonski
09:39 10.10.2018.

RTL DIREKT sinoć objavio da ima preko 50 mrtvih....Da li će netko odgovarati za te novinarske dezinformacije

ST
stefj
13:21 10.10.2018.

Jel ide prema Zagrebu? Neki mitovi govore o tome...

DU
Deleted user
12:54 10.10.2018.

Vlada prati oneciscenje Save i sve tako niz citav vodotok. Bravo nasa vlada. Tako ona prati odlazak mladih iz Hrvatske i to iz dana u dan. Super nasa vlada. Tko bi to sve pratio, da nije vas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije