Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladin plan

Na reviziju zdravstvene usluge i socijalna pomoć

'15.06.2012., Strahoninec- Potpredsjednik Vlade Branko Grcic ispred Opcinske vijecnice u izgradnji porazgovarao s izvodjacima radova.   Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
Autori: Ljubica Gatarić, Sonja Hoffman
21.11.2012.
u 10:00


Iz zdravstva je najavljeno da će do sredine 2013. godine odrediti paket zdravstvenih usluga koje će se pokriti iz redovnog osiguranja, a ostatak će na tržište

Prijedlog proračuna ne predviđa smanjenje socijalnih transfera prema građanima, a resori koji su zaduženi za isplatu mirovina, dječjeg doplatka, rodiljnih naknada i socijalnih pomoći zadržali su svoje dosadašnje budžete. No, usprkos tome potpredsjednik Vlade Branko Grčić zatražio je od ministara zaduženih za mirovine, zdravlje i socijalnu skrb da predstave plan reformi u svom području.

OIB odaje lažne siromahe

Iz zdravstva je najavljeno da će do sredine 2013. godine odrediti paket zdravstvenih usluga koje će se pokriti iz redovnog osiguranja, a ostatak će na tržište. Pripreme za rezove počele su i u sustavu socijalne skrbi. Zagreb je već počeo umrežavati centre za socijalni rad s poreznom upravom, a nakon njega to će se učiniti i u ostali dijelovima Hrvatske. Povezivanje podataka putem OIB-a preduvjet je za uvođenje imovinskog cenzusa u korištenje socijalnih transfera.

– Imovinski se cenzus neće odmah uvesti, ali ćemo na tome raditi. Na idućoj sjednici Vlade predstavit ćemo investicijski plan za 2013., ali i mjere koje se razrađuju u mirovinskoj, zdravstvenoj i socijalnoj politici, a primijenit će se iduće godine – kaže Grčić. Do četvrtka će tako ministar rada odgovoriti na zahtjev umirovljenika da se od siječnja 2013. godine promijeni formula za usklađivanje mirovina. Novci za povišicu osigurani su u proračunu, a umirovljenici traže da se u razdoblju kada cijene rastu usklađenje jače veže uz inflaciju, i obrnuto kad je riječ o plaćama.

Ministar financija Slavko Linić najavio je jučer da će svi dugovi bolnica biti plaćeni najkasnije do 1. veljače 2013. te da će nakon toga i zdravstveni sustav plaćati u roku 60 dana. Rok plaćanja ljekarnama proklizao je na 193 dana, a na novce iz bolnica gubitaša čeka se dulje od godinu dana. Linić kaže da će dug zdravstva podmiriti s četiri milijarde kuna kredita, ali Ministarstvo financija očekuje da im se izbrišu kamate na nedospjele račune. Ljekarne sada "mole boga" da im pošalje kupce za lijekove bez recepta kako bi isplatile plaće. Linićevu financijsku injekciju iščekuje i HZZO koji je tekuću godinu završio sa 550 milijuna kuna manjka. Potrošnja skupih lijekova već je limitirana na 550 milijuna kuna pa je pitanje koliko će na terapije čekati oko 10 posto novooboljelih pacijenta od malignih bolesti godišnje.

Direktiva kao izgovor

Pod izgovorom direktive EU o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti pacijenata najkasnije do srpnja srezat će se usluge koje pokriva osnovna košarica osiguranja, definirati što pokriva dopunsko, a što dodatno osiguranje. Za sadašnju razina prava i rok plaćanja od 60 dana, budžet zdravstva morao bi biti 28 milijardi kuna, a ne 21,6 milijardi koliko je isposlovao ministar Rajko Ostojić.

>> Ordinacije kao hoteli –od jedne do pet zvjezdica

Komentara 7

BE
beclin
10:43 21.11.2012.

Tu socijalnu pomoć većinom treba ukinuti u mom kraju pomoć primaju najveći nevaljanci i pijanci sve su svoje raz...i sad ih država financira a onaj koji pošeno radi ponekad nema ni za kruh

VA
Valerija007
10:09 21.11.2012.

Kako dobar način da Hrvatska smanji broj umirovljenika, nezaposlenih i svih onih koji imaju male plaće nedostatne nužnim potrebama pa ni ne trebaju živjeti! Ljudi već sada ne mogu plaćati zdravstvene usluge, nemaju dopunsko, ne dobivaju dobre lijekove jer ih ih ne mogu doplatiti ili kupiti, a vlada ide u rezove prava na zdravlje. Sjeća li se još itko iz vlade što je pisalo u Planu 21? A tip sa slike bio je jedan od onih koji su ga pisali.

RP
rođen_prekjučer
11:24 21.11.2012.

ne znam da li sam dobro shvatio ovaj članak ali izgleda da će zdravstvo biti reformirano preko naših leđa jer rezanje usluga osnovne košarice osiguranja i uz dopunsko dobivamo još dodatno osiguranje, čisto sumljam da će ovo zaobići naše novčanikeke i da je ovo dodatno uključeno u cijenu dopunskoga osiguranja, izgleda da naše zdravstvo ide prema USA uzoru-tko ima love taj živi a tko nema neka krepa na ulici u nekom kanalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije