Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak u eu

Na referendum bi izašlo 67 % birača i za EU reklo 'da' njih 60 %

\'izbori\'
Arhiva VL
26.07.2011.
u 18:55

Podrška Uniji viša je nego posljednjih mjeseci – u lipnju je, primjerice, iznosila 57 posto, dok je protivnika bilo 37 posto – na što je nesumnjivo utjecao završetak dugih i često frustrirajućih pregovora.

Da je uskoro referendum za ulazak Hrvatske u EU, na njega bi sigurno izašlo 67 posto birača, a još 15 posto misli da bi i oni vjerojatno na referendumska mjesta.

Od onih koji bi izašli na referendum, na listiću bi "da" za EU zaokružilo 60 posto ispitanika, 33 posto bilo bi protiv članstva, dok je šest posto neodlučnih.

Podrška Uniji viša je nego posljednjih mjeseci – u lipnju je, primjerice, iznosila 57 posto, dok je protivnika bilo 37 posto – na što je nesumnjivo utjecao završetak dugih i često frustrirajućih pregovora.

EU u nešto većem postotku podržavaju muškarci od žena te, uvjetno govoreći, birači srednje i starije dobi, od 45 godina naviše te oni s višom školom ili fakulteteom, što je trend koji se u istraživanjima vidi već neko vrijeme.

EU ima najviše zagovornika EU u sjevernoj Hrvatskoj (59 posto), a najmanje u Lici i Banovini (samo 40 posto), no zanimljivo je kako bi u toj regiji bio najveći odaziv na referendum, iznad 90 posto. S druge strane, stanovnici Istre i Primorja najmanje su zainteresirani za izlazak na referendum.

Podaci su to iz istraživanja agencije Ipsos Puls za Ministarstvo vanjskih poslova za srpanj kojim je ispitano nešto manje od tisuću sudionika.

 

Komentara 147

MI
miso
20:17 26.07.2011.

Jutros je bilo 52%. Popodne 60%. Sutra će biti 72%. Na dan referenduma bit će 1576%. Garantiram, tj. odgovorno tvrdim (kako je prvi rekao Nikica Valentić, i od onda mi nije dobro).

CA
cap007
10:38 27.07.2011.

Vecina ljudi koji su protiv EU rade u javnom a ne u privatnom sektoru i jednostavno se boje da ce izgubiti svoje \"radno\" mjesto jer 20 godina nisu nista radili osim sto su otezavali birokraciju.

KA
kajinx
00:37 27.07.2011.

Kakva propaganda i ispiranje mozga. \"Hrvatska\" vlada se ne može pomiriti sa stvarnošću, narod je protiv okupacije koja dolazi sa EuRopskom Unijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije