Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Airlines

Na račun tvrtke direktor kupio 50 svojih knjiga

Jasmin Bajić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
26.04.2018.
u 17:20

Bajić je s I. Mišetićem i M. Tatalovićem suautor naslova Menadžment zrakoplovne kompanije i Planiranje zračnog prijevoza

Jasmin Bajić stupio je na dužnost direktora Croatia Airlinesa 4. studenog 2017., kao privremeno rješenje za tu poziciju do izbora nove uprave putem javnog natječaja. A već tri dana nakon toga Croatia Airlines je kupila deset knjiga “Menadžment zrakoplovne kompanije” čiji je suautor uz Mirka Tatalovića i Ivana Mišetića – Jasmin Bajić.

Hrvatska nacionalna kompanija je tih deset knjiga svog novog direktora platila 3965 kuna. Dva dana nakon toga, dakle 9. studenog, CA naručuje još deset knjiga istih autora, a ovaj put se radi o naslovu Planiranje zračnog prijevoza. Njih je platila 2005 kuna. Isti iznos za istu količinu knjiga istog naslova CA je platila i početkom prosinca prošle godine.

Još 20 knjiga u siječnju

Krajem siječnja ove godine pak CA naručuje još 20 knjiga Planiranje zračnog prijevoza i njih plaća 3985 kuna. Dok Hrvatski sindikat prometnih pilota upozorava da je CA pred kolapsom, hrvatska kompanija je tako, prema dokumentaciji koju posjedujemo, u tri mjeseca kupila 50 knjiga čiji je suautor njezin privremeni direktor, a platila ih je nešto manje od 12.000 kuna. Bajić je te knjige pisao s bivšim predsjednikom Uprave CA Mišetićem i bivšim izvršnim direktorom u toj aviokompaniji Tatalovićem. Do dolaska na čelo CA, Bajić je bio direktor kontrolinga i interne revizije u CA.

Slovi kao kadar Mišetića, čija je kći Tena zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, i za kojeg se smatra da je sad glavni kadrovik u hrvatskoj aviokompaniji. Bajić nam je u svom odgovoru pak naveo da je CA od 2016. do danas nabavila ukupno 58 knjiga navedenih naslova i da je za njih ukupno platila 16.500 kuna. Prema našim informacijama, u petogodišnjem mandatu Krešimira Kučka kojeg je Bajić naslijedio na čelu CA, kupljene su samo tri od tih 58 knjiga. Prema tome ispada da je za Bajićeva mandata CA kupila i više od 50 njegovih knjiga, za koje posjedujemo dokumentaciju, dakle njih 55. Bajić kaže da su njegove knjige nabavljene s ciljem širenja znanja o industriji zračnog prijevoza, a time i o značenju i ulozi CA kad je u pitanju hrvatsko gospodarstvo. – Poslovnim partnerima, zaposlenicima i članovima Nadzornog odbora navedena znanstveno-stručna literatura približava specifičnu poslovnu problematiku zračnih prijevoznika, što omogućava bolju komunikaciju i razumijevanje s pozitivnim utjecajem na poslovanje – navodi se u Bajićevu odgovoru.

U sukobu interesa

“Menadžment zrakoplovne kompanije” i “Planiranje zračnog prijevoza”, tvrdi on, jedina su izdanja ove vrste na hrvatskom jeziku te obvezna literatura na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Naglasio je i autori nisu imali nikakvih financijskih koristi od prodaje tih knjiga jer su autorska prava ustupili izdavačima. Protiv Bajića je podnesena i prijava Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer je proveo pet dana u siječnju ove godine, u luksuznom francuskom skijalištu Megève o trošku tvrtke CFM s kojom CA dogovara nabavu motora za nove Airbuseve. U prva tri i pol mjeseca na čelu CA, Bajić je inače bio na službenom putu ukupno više od mjesec dana – 33,5 dana. On je ujedno i jedan od kandidata za upravu CA na natječaju koju je još u tijeku.

Komentara 5

Avatar southman
southman
18:39 26.04.2018.

Bože mili .udaletine. a i onoga tko ga postavi !

MU
Muncimir
19:21 26.04.2018.

Mišetići su inače majstori u managementu zrakoplovni kompanija. Stari Mišetic je napisao poglavlje kako o državnog monopolista napraviti poduzeće ravno za stečaj.

KE
kemtonator
21:49 26.04.2018.

Znaci covjek koji vjerovatno ima min 20 tis kn placu pokušao se ogrebati o firminih jos cca 2-3 tis kn (vjerovatno mu toliko ostane neto nakon troškova izdavača i podjele s ostalim dvojicom) i to potiho kroz 2 godine? meni to bas nema veze s pamet. to može uzeti kroz 4 ino dnevnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije