Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA BORDER

Na prodaji lažnih putovnica zaradili pola milijuna eura

vitomir bjelić (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
24.03.2012.
u 18:44

Koliko je za sada poznato kriminalci su do posrednika dolazili telefonskim putem, od njega bi naručili isprave, te mu odmah isplaćivali 50 posto novca. Cijena se kretala od 10 čak tisuća eura naviše po putovnici.

Oko pola milijuna eura osumnjičeni za izdavanje lažnih putovnica zaradili su izdajući 53 spomenute putne isprave pripadnicima crnogorskog i srbijanskog krim miljea.

Podaci su to kojima policija barata u završnici akciji "Border" usmjerene na razbijanje sedmeroočlane umrežene ekipe  koja je u periodu od 2006. do 2010. godine u ispostavama hrvatskih konzulata u Tuzli izdavala lažne dokumente. Protiv sedmero osoba podnijete su kaznene prijave Uskoku zbog udruživanja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja.

>>Policajci i diplomati srpskim mafijašima prodali 100 putovnica

Osumnjičeni su tijekom dana bili na ispitivanju u tužiteljstvu u Selskoj, nakon čega treba biti odlučeno određivanje istražnog zatvora

Podsjetimo, tijekom četvrtka i petka, u završnici akcije Border uhićeno je šestero osoba, dok je za glavnim posrednikom preko kojeg su kriminalci ostvarivali kontakte raspisana tjeralica.

Načelnik krim policije Vitomir Bijelić u subotu je objavio da su privedene osobe hrvatskog državljanstva, dvije su policijske slubenice, trojice ih je iz Ministarstva vanjskih poslova (jedan službenik i dvoje zaposlenika konzulata RH u Tuzli), te jedan civil. Tjeralica je raspisana za jednim čovjekom iz Srbije.

- Radi se o atipičnom krivotvorenju putovnica, jer se sve radilo legitimno, kazao je Bijelić.

Koliko je za sada poznato kriminalci su do posrednika dolazili telefonskim putem, od njega bi naručili isprave, te mu odmah isplaćivali 50 posto novca. Cijena se kretala od 10 čak tisuća eura naviše, istaknuo je Bijelić.

>>Zbog ilegalnih putovnica SAD nije ukinuo vize Hrvatskoj

Komentara 88

UF
ufrm
18:59 24.03.2012.

Naravno za ovo sve Karamarko nije znao, on se bavio 45-om i zlocinima partizana.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
19:00 24.03.2012.

I treba prodavati sve njihovo, sve sto se moze, da bi se barem malo kompenziralo za sav nas teritorij koji su prodali, i za sva ostala zla koja su nam nanijeli od rata.

BA
baš
18:57 24.03.2012.

Matematika na višoj razini mi nije nikada bila jača strana, ali što vidim i čujem znam prebrati po svojoj sivoj masi. Ako je bilo 53 putovnice, a cijena se kratala od 10 pa naviše, tisuća eura (čitao sam jučer ili prekjučer do 50.000 erua) kako je onda cifra od oko pola milje eura točna? Ah, da ti amerikanci, oni vole ljude ponekada za.bavati. Kakvi teroristi, kakve veize radi toga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije