Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKO VIJEĆE

Na prijevremenim izborima u Orahovici HDZ odnio pobjedu s 943 glasa

Sisak: Dobar odaziv Siščana na parlamentarne izbore
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
12.07.2020.
u 22:49

Preračunato u mandate, u Gradskom vijeću Orahovice, HDZ će imati sedam, HSS pet, SDP dva i Kandidacijska lista grupe birača – Ivančica Grgić jedan mandat.

Na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Orahovice u nedjelju najviše glasova dobio je HDZ, a potom slijede HSS, SDP, Kandidacijska lista grupe birača Ivančice Grgić, Stranka umirovljenika i Domovinski pokret MŠ, izvijestilo je Gradsko izborno povjerenstvo.

Lista HDZ-a dobila je 943 glasova,  HSS - 630, SDP - 345, Kandidacijska lista grupe birača Ivančica Grgić - 197, Stranke umirovljenika (SU) - 89 i Domovinski pokret Miroslava Škore 61 glas, naveli su iz orahovičkog Gradskog izbornog povjerenstva.

Preračunato u mandate, u Gradskom vijeću Orahovice, HDZ će imati sedam, HSS pet, SDP dva i Kandidacijska lista grupe birača – Ivančica Grgić jedan mandat.

„Budući da među 15 izabranih vijećnika nema pripadnika srpske nacionalne manjine koji po Statutu Grada i po Ustavnom zakonu o pravu nacionalnih manjina imaju pravo na mjesto u Gradskom vijeću, onda je prema D'Hondtov izračunima dodano jedno mjesto. Pripalo je SDP-u jer su na listi imali pripadnika srpske manjine, pa SDP u konačnici ima tri mandata“, rekao je Hini predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Krunoslav Gernhard.

Od ukupno upisanih 4389 birača, glasovalo je 2289 ili 52,14 posto. Nevažećih listića bilo je 24. Orahovčani su u nedjelju po drugi put nakon redovitih lokalnih izbora u svibnju 2017. godine izašli na birališta jer krajem prošle godine nije izglasan gradski proračun.

Prvi put je to bilo u jesen 2017. jer ni jedna stranka nije uspjela osigurati većinu, pa Gradsko vijeće nije konstituirano ni nakon tri pokušaja.

Ključne riječi

Komentara 1

DH
dalibor.hren
23:48 12.07.2020.

Lukavo, jer će od vlade dobivati lovu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije