Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CEREMONIJA

Na predsjedničkoj inauguraciji Joea Bidena točit će se vino iz Hrvatske

U.S. President-elect Joe Biden announces economics and jobs team nominees at transition headquarters in Wilmington, Delaware
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
10.01.2021.
u 08:43

Dingač dolazi iz vinogorja koje je 2006. kupio pokojni Robert Bob Benmosche, utjecajan i uspješan poslovni čovjek

Na predsjedničkoj inauguraciji Joea Bidena i Kamale Harris točit će se vino iz Hrvatske! Točnije, riječ je o Benmosche family dingaču s poluotoka Pelješca, odnosno vinogorja koje je 2006. kupio Robert Bob Benmosche, utjecajan i iznimno uspješan američki poslovni čovjek. Na Pelješcu se radi još i Benmosche family zinfandel. Benmoscheovo imanje uključuje i Vilu Splendid, koju je kultna figura američkog poslovnog svijeta 21. stoljeća kupila 2001., a obnavljao ju je deset godina. No pravu je emociju uvijek gajio prema vinima.

– Bio sam u Dubrovniku i Hrvatskoj 1997. te uvidio koliko je to lijepo mjesto. Zapitao sam se: “Bobe, što želiš raditi kada se umiroviš?” Pročitao sam članak da je zinfandel možda došao iz Hrvatske. I tako sam zaključio kako je to zanimljiva ideja. Tako sam 2006. došao u priliku da kupim dvije parcele. Onu od 12 jutara uz samo more, Viganj, odabrao sam zbog žutilovke. A kažu da je tamo gdje raste cvijeće može rasti i odlično grožđe – prenose se Benmoscheove riječi. Nažalost, prije šest godina je preminuo. Iznimne zasluge ima za spašavanje velike osiguravateljske tvrtke AIG nakon financijske krize 2008. Uspio je do kraja 2012. vratiti novac američke administracije, kojim je tvrtka spašena s još 22 milijarde dolara profita.

Benmoschea je na tu poziciju pozvao sam predsjednik Barack Obama, upravo u doba kada je na Pelješcu podizao terasaste vinograde plavca malog i zinfandela smještene na geografski zaštićenim područjima Dingač i Viganj. Kako doznajemo, ova odlična vina stigla su preko kluba ljubitelja vina Benmosche family, kojih ima podosta u novoj američkoj administraciji. Oba vina ljubitelji vrlo cijene i dobro ocjenjuju, može ih se nabaviti i u domaćim dućanima.

Benmosche je vina pravio s poznatom pelješkom vinarskom obitelji Bura-Mrgudić, koja se vinima bavi već 21 generaciju. Iz Kalifornije je uvezao 1500 trsova sorte zinfandel da bi napravio svoj vinograd pri čijem su podizanju pronađena i tri trsa crljenka, za koji je u to vrijeme utvrđeno da je genetski otac zinfandela.

Komentara 17

Avatar mikioni
mikioni
10:25 10.01.2021.

Djeco cuvajte se! Stize vam Creepy Joe!

NA
Nadzornik
09:15 10.01.2021.

Kaj će njima vino, prateći čopor hoće banane

ST
starlord
11:29 10.01.2021.

Mogli bi mu poslati koju litru tuduma da vidi kaj se "roba".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije