Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedočila bivša ministrica pravosuđa

Na 'povlaštenom' upisu u gruntovnici bio i profesor prava

Vesna Škare-Ožbolt
Anto Magzan/Pixsell
03.11.2009.
u 22:21

Na pitanje sutkinje: “Zašto je vaš brat, profesor prava, išao s odvjetnikom 
u gruntovnicu radi upisa vlasništva?”, svjedokinja je rekla: “Pa, išao je!”

ZAGREB – Stanje u gruntovnici bilo je kaotično, zatekli smo 360.000 riješenih a neotpremljenih predmeta te ih se samo pola odnosilo na zagrebačku gruntovnicu.

Kad je riječ o požurnicama, postojale su samo napismene u spisu, a usmenih nije bilo – svjedočila je danas bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u postupku koji je pokrenula bivša odvjetnica Jerina Malešević protiv RH, jer joj je povrijeđeno pravo prvenstva u zagrebačkoj gruntovnici.

Primijetila nedisciplinu

J. Malešević 2004. kupila je stan u Berislavićevoj na koji je isti dan kada je njezina vježbenica predala papire, upisana druga osoba. Vjeruje da je pogodovano drugom kupcu. U lipnju te godine V. Škare Ožbolt pokrenula je reformu zemljišnih knjiga jer je Svjetska banka htjela povući novac za reformu.

Uslijedila je akcija “Rujanska oluja“. U rujnu je gruntovnica informatizirana. – Uveden je redomat, ali i videonadzor kako bismo kontrolirali rad. Još u lipnju zapazila sam nedisciplinu. Najveći je udar bio na zagrebačku, splitsku i osječku gruntovnicu. Stranke su se žalile na referente, dugotrajne postupke i malverzacije.

– Bilo je prijava za prekoredno rješavanje spisa, a ako bi se ustanovile nepravilnosti, slijedile bi smjene – kazala je V. Škare Ožbolt.

Kako je tako brzo riješeno

Danas je ispitana i upisana vlasnica stana u Berislavićevoj, docent Zvjezdana S. (43): – Tog jutra 5. srpnja moj brat (profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu) i odvjetnik podnijeli su prijedlog za upis prava vlasništva u moje ime u gruntovnici.

Tada sam znala za pokušaj dvostruke prodaje jer mi je javljeno da je prodavatelj Vladimir Debeljački prevarant. Znala sam i da stan ima teret – rekla je, a na pitanje sutkinje: “Zašto je vaš brat išao s odvjetnikom u gruntovnicu?”, odgovorila je: “Pa, išao je!”

U njezinu spisu požurnice nema pa tužiteljicu i 60 kolega odvjetnika koji je solidarno zastupaju zanima kako je moguće da je spis tako brzo riješen.

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:54 03.11.2009.

Koliko para toliko rije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije