Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI DODACIMA

Na pomolu novi štrajk? Nenastavničko osoblje: Opet smo izigrani, ovo je totalni apsurd

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/4
03.12.2019.
u 11:50

Sindikat "ATOS" poručio je da su ogorčeni "licemjerjem sindikata u obrazovanju zbog kojih je administrativno- tehničko osoblje ponovno izigrano"

Dogovor između Vlade i sindikata u obrazovanju koji je okončao najduži štrajk prosvjetara u hrvatskoj povijesti i vratio danas učenike u klupe ne samo da nije zadovoljio sve nego je kod dijela izazvao pravi gnjev. Uvjerljivo su najnezadovoljniji, očekivano, članovi nenastavničkog osoblja za koje nije odobreno povećanje koeficijenata. Iako će i oni osjetiti povećanje plaće, nisu zadovoljni rješenjem da se to učini kroz dodatke. Već smo ranije pisali kako je dio učitelja kritizirao postignuti kompromis, a sada se o svemu službeno oglasio i Sindikat administrativno-tehničkog osoblja.

Sindikat "ATOS" u svom je priopćenju poručio da su ogorčeni "licemjerjem sindikata u obrazovanju zbog kojih je administrativno- tehničko osoblje ponovno izigrano".

– Jučer, 2. prosinca 2019., svjedočili smo koliko je sindikalno licemjerje prisutno u našem sustavu i onaj tko je mislio, nakon što je administrativno-tehničko osoblje do sada najmanje tri puta izigrano, da može i četvrti put, prevario se! – priopćili su iz sindikata dodajući da im nije jasno zašto se s njima postupa drukčije.

VIDEO Prosvjed "Hrvatska mora bolje"

– Zašto mi, koji odrađujemo najvažnije poslove u školi, ne vrijedimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo? Ako su se svi zaposlenici (uključujući i administrativno-tehničko osoblje) koji su sudjelovali u štrajku na referendumu koji su organizirali reprezentativni sindikati izjasnili da ne žele povećanje plaće kroz dodatke već isključivo kroz koeficijente, zašto i kako to da se za administrativno-tehničko osoblje povećava ugovor kroz dodatke i gdje je naše dostojanstvo ako ga nastavno osoblje nema ili ga nije imalo? – nadalje navode.

Osvrnuli su se i na izjave sindikalnih čelnika koji kompromis opravdavaju izjavama da spremačice, domari i drugi ni za kim ne zaostaju, dok nastavno osoblje zaostaje.

– To je totalni apsurd! Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama! – kažu u sindikatu.

FOTO Nakon 36 dana štrajka učenici ponovno u školskim klupama  

Ilustracija
1/16

Također navode da su oni tražili sudjelovanje u pregovorima kako bi zastupali svoje interese te da im je sad jasno "zašto su bili nepoželjni". Zbog svega navedenog predsjednik sindikata Mario Jakša najavljuje novi štrajk.

– Nakon analize cjelokupnog stanja i nakon što proučimo cjelokupnu dokumentaciju te provedemo zakonom i statutom propisane radnje, Sindikat ATOS članstvu će predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno-tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima – poručio je Jakša.

 

Komentara 80

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
12:08 03.12.2019.

Vi ste prvi shvatili da je vlada nategnula sindikate, a sindikati vas. Mihalinec i Sprem ce takodjer to uskoro shvatiti....

Avatar majkuvam
majkuvam
12:51 03.12.2019.

Zanimljivo je da od tih svih trutova nitko ne bježi van.Valjda se boje rada...

DU
Deleted user
12:16 03.12.2019.

Kad sagledaš cijelu strukturu zaposlenika u državni, službenici, namještenici, uz to sve javne djelatnike i namještenike i sve nešto službenik i namještenik i koliko kod svih njih postoje razno razni sindikati, jednostavno moram vršiti na sve to veliku nuždu. Mene bi više i jako zabrinulo da mesa, pekari itd. krenu na cestu, pa da vidimo kak je to biti totalna paraliza nema kruha i mesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije