Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na sisačkom području i dalje kritično

Ugrožena naselja, Bukovica, Trebež, Kraljeva Velika i Plesmo

poplave
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/8
21.02.2014.
u 19:00

- U popodnevnim satima formirane nove namjenski organizirane snage (NOS) ''Sjever'' koje sudjeluju u obrani od poplava na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, priopćio je MORH.

U petak u poslije podnevnim satima ustrojene su nove namjenski organizirane snage OS RH za sudjelovanje u obrani od poplava, priopćio je MORH.

- Zbog učinkovitijeg sudjelovanja u potpori poplavama ugroženom području, a na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drage Lovrića u petak, 21. veljače 2014. u popodnevnim satima formirane su nove namjenski organizirane snage (NOS) ''Sjever'' koje sudjeluju u obrani od poplava na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije

Novoustrojeni NOS „Sjever“ broji 400 pripadnika Oružanih snaga s potrebnim transportnim vozilima, radnim strojevima i amfibijskim prevožnjacima za potrebe potpore civilnom stanovništvu u obrani od poplava. NOS „Sjever“ smješten je u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, a koordinator svih aktivnosti OS RH u obrani od poplava za područje Sisačko-moslavačke županije je brigadir Slobodan Kratofil iz Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Pripadnici NOS-a „Sjever“ bit će angažirani na terenu temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u suradnji sa Stožerom zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije.

U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji formirano je Taktičko operativno središte (TOS) za potrebe rukovođenja i zapovijedanja snagama NOS-a „Sjever“.

Za potrebe potpore snagama obrane od poplava na području Čičke Poljane upućuju se četiri vojna kamiona koja će služiti za prijevoz svih potrepština na poplavljenom području.

Na područje Grada Siska upućuje se jedna poljska kuhinja s pripadajućim osobljem koje će na prostoru sisačkog Caritasa od subote, 22. veljače 2014. pripremati 800 obroka za sve sudionike u obrani od poplava i stanovnike ugroženih naselja.

Također, na teren će biti upućena i jedna cisterna za pitku vodu koja će se upotrebljavati u suradnji s civilnim vlastimanavode u priopćenju.

Na sisačkom području i dalje kritično

Situacija na sisačkom području i dalje je kritična, priopćili su iz Grada Siska. 

- Vodostaj na području Siska je u porastu i očekuje se povećanje vodostaja za još nekoliko centimetara zbog čega još uvijek određene količine vode ulaze u Odransko polje. Obzirom na tešku situaciju u Odranskom polju, otvorena je ustava Prevlaka gdje se dio savskih voda od drugog vala otpuštao u retenciju Lonjsko polje kako bi se ostvarile niže razine vodostaja na području grada Siska za nekoliko centimetara.

Dobra vijest je da nema najava novog vodnog vala za idućih nekoliko dana, a tijekom sljedećeg tjedna ne bi trebalo biti oborina na sisačkom području. Procjena je da bi trebalo izdržati još dva do tri dana te bi već od ponedjeljka trebalo doći do rasterećenja cijelog sustava obrana od poplava budući se tad očekuje opadanje vodostaja. Rečeno je to na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje grada Siska koja je održana danas u Gradskoj vijećnici Grada Siska.

Nakon sjednice Stožera, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, zajedno sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe grada Siska Miroslavom Golubom, obišla je ugrožena područja u Starom Pračnu, Gredi, Žabnu i Selima- pišu u priopćenju.

Ugrožena naselja, Bukovica, Trebež, Kraljeva Velika i Plesmo

Ugrožena naselja tijekom petka, obišao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, u pratnji suradnika. Na terenu su ih, svaki na svom području s poduzetim mjerama zaštite stanovnika, upoznali čelnici, gradonačelnik Novske, Vlado Klasan Marija Mačković, načelnica Jasenovca i Mario Ribar, Lipovljana. Čelnici kažu da je od nedjelje kada su proglašene izvanredne mjere zaštiti od poplave, poduzeto niz preventivnih akcija.

Moglo se vidjeti, da sa su u obrani brojne ekipe, od vatrogasaca, djelatnika hrvatskih voda, a uključeno je i stanovništvo.

Kako se situacija svake godine ponavlja, za područje naselja Plesmo, gradonačelnik Klasan, kaže da je, izrada betonskog dijela nasipa kao i gradnja 400 metara zemljanog nasipa uz rijeku Strug, trajno rješenje za ovaj dio, kome osim vodostaja Struga uvijek prijete i zaobalne vode, čime se nanose velike štete na poljoprivrednim površinama. Porast vode očekuje se posebno tijekom predstojećeg vikenda, i ovo su zadnji trenuci da se nešto poduzme. Naselja Bukovica, Trebež, Kraljeva Velika i Plesmo, mogu očekivati najgore. 

- Pažljivo pratimo razvoj događanja i pomažemo na potrebnim mjestima materijalnim i tehničkim sredstvima. Ovdje je još je potrebno pumpi za vodu, agregata i reflektora, što će biti osigurano. Ovisno o daljnjem tijeku događanja dopremiti ćemo i ventilatore i isušivače vlage u prostorijama, ali to tek kasnije, jer voda ovdje tek nailazi, kazao je izvršni predsjednik HCK, koji već u ovom dolasku uručio znatnu tehničku pomoć. 

Od Zorana Prpića, ravnatelja novljanskog Crvenog križa, doznaje se da su mjesni domovi predviđeni za eventualnu evakuaciju ugroženih, opremljeni za prihvat. I nakon što prestane rast vodostaja rijeka i pritoka , voda će na ovom području stajati dugo te će biti potrebno puno toga da bi se sanirale posljedice poplave i uložilo u normalizaciju života.

>> Poplavljen dio Golf&Country cluba, voda prijetila i trafostanici

>> Croatia osiguranje vatrogascima donirala opremu za obranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije