Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita osobnih podataka

Na ovo pitanje svi drhte: Odakle vam moji podaci?

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka počinju se primjenjivati od 25.5. KATEGORIJE
Igor Soban/PIXSELL
19.05.2018.
u 08:03

U petak 25. svibnja na snagu stupa europska Opća uredba o zaštiti osobnih podataka, no gotovo 90% građanki i građana Hrvatske to – ne zna.

Čak 44,2% građana ne zna da Hrvatska ima Zakon o zaštiti osobnih podataka, a njih 88,6% ne zna da 25. svibnja na snagu stupa europska Opća uredba o zaštiti osobnih podataka. Doznalo se to jučer na konferenciji za medije “Koliko hrvatski građani znaju o zaštiti osobnih podataka”.

Materijalna šteta

A ti zabrinjavajući podaci rezultat su istraživanja “Informiranost o postojanju Zakona o zaštiti osobnih podataka, nadolazećoj EU Uredbi o zaštiti osobnih podataka i iskustvo otuđenja osobnih podataka među stanovništvom Hrvatske” koje je za Institut za zaštitu osobnih podataka (IZOP) od 2. do 5. svibnja, na 1300 ispitanika, provela agencija Promocija plus. Istraživanje je također pokazalo da 40,5% ispitanika ne zna tko sve, koje organizacije, koriste njihove osobne podatke, a 10,2% anketiranih misli da baš nitko ne koristi njihove podatke. Među onih 47,2% ispitanika koji su na pitanje “znate li točno tko sve koristi vaše podatke” ponudili neke odgovore, njih naviše (61%) navelo je tijela javne vlasti, a potom su slijedile banke (27,9%), internetski servisi (25,3%) i teleoperateri (24,9%). Iz istraživanja je vidljivo i to da je 13,3% ispitanih imalo iskustvo otuđivanja osobnih podataka, pri čemu je njih 40,5% zbog toga pretrpjelo materijalnu štetu.

– Kao društvo trebamo uložiti još puno truda da građane osvijestimo o važnosti zaštite osobnih podataka, no istodobno ta zaštita ne smije ugroziti transparentnost u radu tijela javnih vlasti – kazao je predsjednik IZOP-a Zorislav Antun Petrović.

– Brzi tehnološki razvoj i globalizacija doveli su i do brzog protoka informacija i osobnih podataka, ali i do prava na zaštitu tih istih osobnih podataka. A nova uredba propisuje da potrošač izričito mora dati svoj pristanak na korištenje njegovih osobnih podataka, dok se šutnja potrošača smatra nepristankom – istaknula je EU zastupnica Biljana Borzan dodavši da će Europska komisija 2020. izvijestiti o provedbi uredbe.

Što su to osobni podaci

Šef skupštine IZOP-a Igor Strmečki kazao je pak da, radeći na terenu, s tvrtkama, uočava da mnogima nije jasno što su to uopće osobni podaci, a uredba definira da je to svaki skup podataka koji nedvosmisleno definira neku osobu. – Uredba također propisuje kako skupljati i koristiti te podatke pa, recimo, pozivni centri sada drhte od pitanja: “Oprostite, ali odakle vam moji podaci?”

Komentara 41

DU
Deleted user
08:27 19.05.2018.

Djecu u vrtiću uče da ne ističu svoja imena na crteže i time djecu uče čuvanju vlastitih podataka?!?!?! NE NEGO TIME DJECU UČE DA SE UKLOPE U MASU. Da budu ovce za šišanje, da se boje biti ponosni na onoo što ih određuje i ono tko su. Da budu ponosni na svoj crtež i da svima kažu:: ovo sam nacrtao/la ja!!!. Generacija debila se stvara. Nije problem u tome što netko ima ili nema moje podatke nego je problem u tome ako ih netko zlorabi. Problem je što teleoperateri i banke PRODAJU podatke svima koji ih trebaju. Što su drugo razne BONITETske firme nego raspačavanje podatak. Zarada na prodaji nečijih podaka, njegovog financijskog stanja i slično. Taj podatak ili je javan ili tajan. Ako je tajan, onda ga ne smije nitko prodavati... ali banke na tome zarađuju lovu! Mehanizam je to koji su smislili mafijaši....Poslovanje mora biti dostupno- za pare koje će uzeti strani bankari!

LU
Lujo123
08:25 19.05.2018.

treba stvoriti prostora za uhljebiti još više uhljeba ma EU i nacionalnim razinama. To je svrha i ove EU "direktive"! Birikrati nemilosrdno osvajaju prostor!

DH
dalibor.hren
08:53 19.05.2018.

Prvo su, zbog zaštite podataka izmislili JMBG, koji smo morali napisati na svaki papir, nakon toga OIB koji je isti, samo drugi pakung, a sad ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije