Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆA OPTUŽNICA USKOK-u su trebala samo tri mjeseca za završetak istrage

Na optuženičkoj klupi i 10 profesora s Prometa

07.01.2009.
u 12:22

USKOK je u slučaju Indeks podignuo i treću, najopsežniju optužnicu protiv 33 osobe koje se terete za udruživanje radi počinjenja djela, primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti na Prometnom fakultetu u Zagrebu.

Terete posrednike
Među optuženima je deset profesora – prodekan Dragan Badanjak, Jerko Radoš, Antun Sertić, Velimir Kolar, Damir Božičević, Sanja Marušić, Ivan Bošnjak, Marina Manucci, Dražen Kovačević i Josip Zavada. Osim njih, optužena je djelatnica referade Nerina Puškarić te 11 posrednika, devetero studenata te otac i tast dvojice studenata.

Prema optužnici, posrednici Mladen Budor, Zlatko Radošević, Josip Marić, Ivan Pašalić, Ante Bilušić, Ante Kujundžić, Stjepan Čleković i Božidar Boić terete se da su se tijekom 2007. i 2008. zajedno s još dvojicom posrednika, Oliverom Frljkom i Josipom Djakovićem, u Zagrebu udružili u grupu radi počinjenja djela. Posrednici se terete da su povezivali profesore s osobama koje su bile zainteresirane za to da plate siguran upis na fakultet bez obzira na ostvareni rezultat prijamnog ispita.

Terete se i da su bili spona između studenata i profesora kada su se za određenu uslugu ili novac u indeks upisivale ocjene, a da student zapravo nije položio ispit.

Plaćali i 2000 eura
Prema prethodnom dogovoru, posrednici su od studenata preuzimali indeks i novac, a dio novca koji su im studenti davali, posrednici su zadržavali za sebe.

Budor se tereti i da je s Frljakom i Djakovićem dogovorio da mu šalju studente koji su voljni dati novac za upis na fakultet ili upis ocjene u indeks, što su njih dvojica i činila.

Indekse i novac davali su Budoru, koji im je pak za to davao posredničke provizije.

Prema optužnici, posrednici su za svoje usluge dobivali između 200 i 700 eura za upisivanje ocjene iz jednog predmeta, dok je 2000 eura stajalo upisivanje ocjena iz nekoliko predmeta.

Inače, u ovom su postupku donesene i dvije presude u istrazi, a riječ je bila o uvjetnim osudama.




Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije