Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Došao i Škoro

Na okruglom stolu o padu Berlinskog zida polemizirali o politici Franje Tuđmana

Zagreb: Konferencija o 30. godišnjici pada Berlinskog zida
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/17
01.10.2019.
u 21:51

Dagmar Schipanski izrazito je jasno opisala kako su Istočni Nijemci ponosni na svoju mirnu revoluciju koja im je vratila dostojanstvo

Nakon ujedinjenja dvije Njemačke, u arhivima Stasija pronađeno je 111 kilometara dokumenata, a svaki metar te dokumentacije sadržava oko tisuću lista papira. Pokušajte zato zamisliti koji je bio obujam nadzora koji je ta tajna policija provodila nad stanovništvom Istočne Njemačke, rekla je u utorak na konferenciji o 30. obljetnici pada Berlinskog zida Dagmar Schipanski, članica predsjedništva iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), vladajuće stranke Njemačke. Ova je političarka, koja se 1999. godine kandidirala za predsjednicu svoje zemlje, bila najpoznatija gošća konferencije koju su organizirale konzervativna udruga Centar za obnovu kulture i Zaklada Konrad Adenauer.

Schipanski je u svom govoru u kojem se osvrnula na razvoj i približavanje dvije Njemačke nakon 1989. izrazito jasno opisala kako su Istočni Nijemci ponosni na svoju mirnu revoluciju koja im je vratila dostojanstvo.

- Prije toga bili smo izolirani od znanja i informacija, odrezani od razvoja i gospodarskog napretka – rekla je ova političarka koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj u kojoj se akademski obrazovala i postala fizičarka, a kasnije je bila i ministrica u pokrajinskoj vladi Tiringije.

Na konferenciji, koju je organizirao profesor političke filozofije Stjepo Bartulica, gostovali su i poljski povjesničar Mateusz Sokulski koji je opisivao poljske oporbene pokrete u 1980-im godinama, mađarski veleposlanik József Magyar, njemački mu kolega Robert Klinke, britanski povjesničar Robin Harris, političar Miroslav Tuđman te povjesničar Josip Mihaljević s Hrvatskog instituta za povijest.

Između posljednje dvojice razvila se zanimljiva diskusija pretkraj konferencije o fokusu politike Franje Tuđmana u vrijeme tranzicije Hrvatske.

Najprije je Mihaljević rekao da je fokus Franje Tuđmana bio više na nacionalnom oslobođenju nego na oslobođenju od komunizma. Na to je reagirao Miroslav Tuđman koji je ustvrdio da je nacionalno oslobođenje u hrvatskom kontekstu bilo nemoguće bez oslobođenja od komunizma.

Zagreb: Konferencija o 30. godišnjici pada Berlinskog zida
1/17

- Mislim da sam bio krivo shvaćen – odgovorio mu je Mihaljević koji je dodao da se slaže sa sugestijom svog sugovornika, ali se više referirao na početak njegova disidentskog djelovanja. Na Mihaljevićevu tezu reagirali su i pojedinci u publici.

Miroslav Tuđman na konferenciji je rekao da je njegov otac još 1968. pisao da je savez europskih država najbolje osiguranje za zaštitu malih naroda. A za to je, pisao je tad Franjo Tuđman, pretpostavka bilo ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke.

- Možete zamisliti koji je to šok proizvelo u tadašnjoj javnosti – rekao je Miroslav Tuđman.

Komentara 2

KL
klamerko
23:42 01.10.2019.

Ujedinjenje Njemačke je prošlo prilično miroljubivo i s visokopolitičkog aspekta čak ''gratis'' ali uz zacrtani cilj da nakon ujedinjenja Njemačke uslijedi i formiranje Velike Srbije, kako bi se Srbiju i srpske kraljeviće britanske loze pretvorilo u vladare najbolje pozicionirane srednjoeuropske dubokolučke veze Europe s Kinom i kako bi se uz pomoć duboke istočnojadranske obale najbolje mogla vršiti kontrolira Otrantskih vrata za velike brodove uz poseban dodatak kako vrlo razvedene Jadranske obale (neuništiva za obranu od napada s mora) tako i pozicioniranja prijevoznog željezničkog koridora s centrom Europe. Uglavnom, bilo je dogovoreno od strane svjetskih velesila da smije postojati nova ujedinjena Njemačka ali ona koja više nema nikakvu bitnu vanjsko političku snagu i to samo uz mogućnost nastanka Srbije kao novog ''europskog tigra'' pomorsko-transportne velesile. Međutim, to je sve Tuđman pomrsio. Od onda 96' Soros kao dio Carringtovone grupe organizira ultra ekstremističku antinacionalnu kampanju u Hravtskoj, tzv. specijalni rat za vraćanje kotača povijesti u natrag. I tu smo sada. Pokušava se poništiti učinak Franje Tuđmana i vratiti novu moćnu veliku Srbiju, ali naravnu puzajućim koracima, ne sada ali za 15 godina, tko zna? Ne žure se, a rade protiv nas sa svojom udbaškom mrežom (Vrhovnim sudom i oko 50% ostalih sudaca po RH, 90% medija, velikim dijelom policije, ambasadama, nevladinim udrugama, bankarima) i s centrom na Iblerovom trgu u Zagrebu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije