Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
produljena sezona

Na obali pola milijuna turista, nastavljaju raditi i obiteljski hoteli

Unatoč poodmaklom ljetu na zadarskim plažama i dalje ima turista
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
14.09.2022.
u 00:30

Inače, u dosadašnjem dijelu godine u domaćim hotelima veličine do 50 soba bilo je nešto više od milijun gostiju, koji su ostvarili 2,6 milijuna noćenja.

Zahvaljujući Vladinu paketu mjera, kojim je cijena električne energije fiksirana od 1. listopada do 31. ožujka, mnogi će obiteljski i mali hoteli raditi i preko zime. Zbog poskupljenja energenata brojni su vlasnici, naime, već planirali zatvaranje tijekom jeseni.

– Još od koronakrize poslujemo u nesigurnim uvjetima i ovo su tek neki od niza otežavajućih okolnosti s kojima smo suočeni. Stoga su mjere poput ove dobar vjetar u leđa – kaže Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Inače, u dosadašnjem dijelu godine u domaćim hotelima veličine do 50 soba bilo je nešto više od milijun gostiju, koji su ostvarili 2,6 milijuna noćenja. Rezultati su tridesetak posto bolji nego lani, ali većina manjih hotela još se nije približila brojkama iz turistički rekordne 2019. godine. Trenutno, pak, u hotelskim objektima kojima broj soba ne prelazi pedeset boravi oko 28.000 turista od oko pola milijuna koji se trenutno odmaraju kod nas. Većina ih je iz Njemačke, Austrije, Britanije, Poljske i Italije.

– Za dio obiteljskih i malih hotela ovogodišnja sezona bit će bolja nego 2019. godina. Iako smo već na sredini rujna, dobre se brojke nastavljaju, osobito na obali i poznatijim destinacijama, i nadamo se da će tako ostati do kraja listopada – kaže Klarić. Inače, obiteljski i mali hoteli, koji prosječno zapošljavaju 25 ljudi, na pojedinim su destinacijama jedini nositelji turističkog razvoja.

VIDEO: Dobio račun u kafiću pa se iznenadio: Naplaćivanje čaše vode iz pipe!?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije