Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privremeno rješenje

Na Novom Zelandu gradit će se katedrala od kartona

christchurch
AFP/PIXSELL
16.04.2012.
u 11:47

Katedrala od kartona i njezina popratna infrastruktura bit će otporne na vodu i vatru, a kao potpornji za građevinu koja će biti gotova do kraja godine koristit će se beton, čelik i drvo

I dok se diljem svijeta grade velebna zdanja, anglikanska zajednica na Novom Zelandu našla je privremeno rješenje problema u kojemu se našla nakon što je u prošlogodišnjem potresu koji je pogodio Christchurch nestala slavna kamena katedrala Christ Church. Budući da za izgradnju kamene katedrale treba čitavo desetljeće, anglikanski poglavari odlučili su kao privremeno rješenje izgraditi 25 metara visoku katedralu od kartona. Za izgradnju katedrale koristit će se kartonske cijevi, javljaju svjetski mediji, u katedralu će moći stati 700 vjernika, a njezina izgradnja iznosit će nešto više od četiri milijuna dolara.

Izgradnja crkve počet će tijekom sljedećih šest tjedana, a njezin arhitekt, Japanac Shigeru Ban već je koristio karton kao materijal za privremena građevinska rješenja iako se njegova "papirnata crkva" koristi i nakon 17 godina te je pretvorena u društveni centar.

Katedrala od kartona i njezina popratna infrastruktura bit će otporne na vodu i vatru, a kao potpornji za građevinu koja će biti gotova do kraja godine koristit će se beton, čelik i drvo. Unutar građevine bit će razmješteni kontejneri koji će se koristiti kao uredi, kuhinja, skladište, a krov ć biti izrađen od neprozirnog polikarbonskog materijala.

Richard Gray, predsjednik grupacije koja predvodi projekt, smatra kako će izgradnja katedrale od kartona pokazati da Christchurch napreduje bez obzira na sve probleme te kako su ljudi sposobni pronaći rješenja koja nisu samo inovativna nego i ekološka jer naposljetku, ističe Gray, katedrala će se moći reciklirati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije