Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
započinju s radom

Na nacionalnoj demografskoj strategiji, petoj u zemlji, radi 16 stručnjaka

Dijete s igračkama
Foto: Thinkstock
19.04.2018.
u 20:02

Hoće li i peta strategija doživjeti sudbinu preostale četiri koje nisu zaživjele, vrijeme će pokazati.

U drugoj godini mandata Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku formiralo je ekspertnu radnu skupinu koja, kažu, započinje s izradom nacionalne demografske strategije revitalizacije Republike Hrvatske. Na izradi demografske strategije radit će 16 stručnjaka, među kojima je osam demografa, troje sociologa, dvoje docenata koji se bave socijalnom politikom, po jedan povjesničar i politolog te profesorica razvojne i psihologije obrazovanja, koja se bavi obitelji i djecom.

Ministarstvo za demografiju prvi je put izašlo s imenima članova radne skupine na naš upit te navode da je riječ o priznatim i uvaženim stručnjacima iz područja demografije i komplementarnih područja, koji su bili spremni uključiti se u izradu demografske strategije. Radnu skupinu tako čine izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić, doc. dr. sc. Mario Bara, doc. dr. sc. Ksenija Bašić, prof. dr. sc. Andreja Brajša Žganec, doc. dr. sc. Ivana Dobrotić, prof. dr. sc. Josip Faričić, doc. dr. sc. Teo Matković, doc. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, prof. dr. sc. Anđelko Milardović, izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, izv. prof. dr. sc. Snježana Mrđen, izv. prof. dr. sc. Nenad Pokos, dr. sc. Robert Skenderović, doc. dr. sc. Andreja Sršen, dr. sc. Ivo Turk i dr. sc. Dražen Živić.

Inače, ovo će biti peta demografska strategija u ovoj zemlji, a u njezinoj izradi, osim 16 stručnjaka koji čine užu radnu skupinu, sudjelovat će još i predstavnici ministarstava, lokalne i regionalne samouprave.

Na naše pitanje čemu izrada sad već pete strategije za demografiju, koji su joj ciljevi i svrha s obzirom na to da stručnjaci ističu da je sve bitno već napisano o demografskim problemima i potrebna je samo politička volja za provođenje ozbiljne demografske politike, a ne pisanje novih strategija, iz Ministarstva smo dobili sljedeći odgovor: “Postojeći strateški dokumenti nisu dovoljni niti dijelom aktualni s obzirom na to da je Nacionalna populacijska politika donesena 2006. i postoji potreba za aktualizacijom ciljeva, mjera i aktivnosti. Strategija treba utvrditi i redefinirati ciljeve, mjere, pokazatelje... stvoriti dugoročne temelje za provedbu strategije kao i usmjerenost na dugoročne demografske i nacionalne interese Hrvatske.”

Hoće li i peta strategija doživjeti sudbinu preostale četiri koje nisu zaživjele, vrijeme će pokazati. 

Ključne riječi

Komentara 4

RO
Ronan
06:25 20.04.2018.

Razmnožavati će se sav onaj polupismeni Balkanski šljam koji se je dohebo u Hrvatsku,a mladi Hrvatski intelektualni potencijal već sada gradi svoju sreću diljem svijeta!!!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:50 19.04.2018.

Dajte mladima posao, dobru placu i nitko nece odlaziti, udavat ce se, zeniti i praviti djecu. Dokle god je u Hrvatskoj najveci problem IK, gay brak i takve gluuposti, nece tu biti srece.

DU
Deleted user
23:19 19.04.2018.

Jedni je sigurno da će ti stručnjacu staviti ljepu svotu novca u svoj džep i baš ih briga hoće li zaživjeti,jer da nije tako nebi ovo bila već 5 strategija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije