Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u moskvi

Istražitelji potvrdili: Poginula 41 osoba! Objavljena i snimka iz zapaljenog zrakoplova

Avion u plamenu
Foto: Reuters/Pixsell
1/10
05.05.2019.
u 23:30

Prvi pokušaj prisilnog slijetanja nije uspio, zrakoplov je potom dva puta napravio krug nad aerodromom, da bi u drugom pokušaju slijetanja stajnim trapom udario o tlo.

Četrdeset i jedna osoba poginula je u nesreći ruskog putničkog zrakoplova koji je ubrzo nakon polijetanja morao prinudno sletjeti u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo, a točan uzrok nesreće još uvijek nije poznat. Ruski putnički zrakoplov Suhoj Superjet-100 sa 73 putnika i pet članova posade poletio je sa Šeremetjeva za Murmansk ali je ubrzo nakon polijetanja zatražio odobrenje procedure hitnog slijetanja zbog požara, objavili su ruski državni mediji.

Kada je sletio izbio je veliki požar prve vijesti govorile su samo o ozlijeđenima. Kasnije se broj žrtava penjao, da bi ruski mediji, navodeći istražno povjerenstvo, objavili da je 41 osoba poginula a da ih je 37 preživjelo.

Zrakoplov Sukhoi Superjet 100 poletio je nešto prije 17 sati po hrvatskom vremenu iz moskovske zračne luke prema Murmansku.

Oglasilo se i Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova

Nedugo nakon polijetanja zrakoplov je javio da ima tehničke probleme te se vratio prema Šeremetjevu. Prvi pokušaj prisilnog slijetanja nije uspio, zrakoplov je potom dva puta napravio krug nad aerodromom, da bi u drugom pokušaju slijetanja stajnim trapom udario o tlo.

Objavljena je i snimka trenutka kada je zrakoplov udario o tlo

Jedan od putnika snimio je strašan požar iz unutrašnjosti aviona

Uzrok požara i prisilnog slijetanja najvjerojatnije je udar munje o zrakoplov koji je prouzrokovao otkazivanje pojedinih komandi aviona.

26 человек пострадали при «огненной» посадке суперджета в аэропорту «Шереметьево». pic.twitter.com/lIBFwTc7Cx

Neki su svjedoci vidjeli da se zrakoplov zapalio još u zraku, drugi kažu da je vatra buknula tek pri udaru u tlo. Također, pojavila se i teorija da je udar groma uzrokovao tehničke probleme zbog kojih se avion vratio na polazište.

Sigurno je da je stražnji dio zrakoplova "planuo kao šibica", kako je opisao jedan od svjedoka, što je spriječilo hitne službe da se približe buktinji. Jedan od članova posade poginuo je pomažući u evakuaciji, dok su drugi otkrili kako su putnici otezali s izlaskom iz gorućeg zrakoplova jer su prvo željeli uzeti svoju ručnu prtljagu.

Zrakoplov je star samo dvije godine, a redovni servis i kontrolu prošao je prije manje od mjesec dana. O nesreći je odmah obaviješten i ruski predsjednik Vladimir Putin, a započela je i službena istraga koja bi trebala utvrditi što je uzrokovalo požar i smrt putnika.

...

"Суперджет" потушили. Лайнер сгорел почти наполовину. pic.twitter.com/Lc5CWAk1KK

Podsjetimo, jučer je na Floridi zrakoplov s 143 putnika i članova posade otklizao u rijeku u gradu Jacksonville. Nesreća se dogodila kada je zrakoplov pokušao sletjeti u vojnu bazu tijekom grmljavinskog nevremena. Tada je ozlijeđena 21 osoba.

 

Ključne riječi

Komentara 36

PR
prajdali100
18:53 05.05.2019.

Samo da nema mrtvih, ostalo nije važno.

KM
KMJ
20:53 05.05.2019.

UDAR GROMA?! nisam znao da udar zvuka moze zapaliti objekt... UDAR MUNJE... novinaru, tebi treba udar

MA
marsovac
23:38 05.05.2019.

@miroslav petkovic, internet, ruska propaganda, zaduzen za hrvatsku javlja,..................u zivo iz aviona,...........bla, bla, bla,.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije