Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOPAN MIROSLAV TUĐMAN

Plenković: I u borbi s bolesti pokazao svoj karakter i hrabrost

Sprovod Miroslava Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/20
04.02.2021.
u 19:02

Generali Lučić i Miljavac podsjetili da je Tuđman sudjelovao u obrani Hrvatske, ali i istodobno stvarao obavještajni sustav

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, istaknuti znanstvenik i najstariji sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pokopan je danas u Zagrebu uz najviše državne počasti.

Na pogrebu ograničenom epidemiološkim mjerama, od Miroslava Tuđmana su se, uz obitelj i prijatelje, na zagrebačkom Mirogoju oprostili i njegovi kolege zastupnici, članovi Generalskog zbora, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministri, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Sprovod Miroslava Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju
1/20

U govorima nad otvorenim grobom generali Ivo Lučić i Pavao Miljavac podsjetili su da je Tuđman tijekom Domovinskog rata aktivno, kao dragovoljac na terenu sudjelovao u obrani Hrvatske, ali i istodobno stvarao obavještajni sustav mlade države. Premijer Plenković prisjetio se pak svog posljednjeg razgovora s Miroslavom Tuđmanom, nakon što je čuo da se loše osjeća. Plenković je tada i sam bio u izolaciji zbog koronavirusa, od posljedica kojega je i preminuo Tuđman.

– Rekao sam mu da je to ozbiljna bolest i da se pazi. Više se nikada nismo čuli, ali on je i tada pokazao svoj karakter i svoju hrabrost – rekao je Plenković.

Miroslav Tuđman preminuo je početkom tjedna u 75. godini života u zagrebačkoj bolnici “Fran Mihaljević”, nakon gotovo cjelomjesečne borbe s posljedicama koronavirusa. Rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu, a filozofiju i sociologiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je magistrirao te doktorirao. Tijekom plodne sveučilišne karijere utemeljio je, među ostalim, Zavod za informacijske studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je prodekan Filozofskog fakulteta.

Pokrenuo je međunarodni časopis National Security and the Future i bio aktivan istraživač na području informacijskih znanosti te nacionalne sigurnosti i izvještajne djelatnosti. U obranu domovine aktivno se uključio 1991. godine. Također, vodio je Centar za strategijska istraživanja, kao i Hrvatsku izvještajnu službu (HIS), koju je i utemeljio.

Komentara 38

ZB
Zoki-Bijela
16:51 04.02.2021.

Pocivao u miru

PE
PetiElement
16:34 04.02.2021.

Počivao u miru 😔

Avatar Mario1000
Mario1000
16:53 04.02.2021.

Nekmu laka Hrvatska zemlja,pocivao u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije