Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Na Martinju u Kutjevu 2500 ljudi

10.11.2008.
u 16:42

Drevni običaj krštenja mošta u vino ove je godine na Trgu graševine u Kutjevu, slavonskoj prijestolnici vrhunske kapljice, okupio više od 2500 posjetitelja iz Hrvatske te susjednih zemalja.

I vol na ražnju
Gradska je Turistička zajednica u suradnji s dvjema udrugama vinara i planinarima Vidima na Martinju u Kutjevu brojnim gostima ponudila obilje sadržaja, uključujući prikaz starih zanata, degustaciju vina mnogih tamošnjih proizvođača te bogatu gastronomsku ponudu u kojoj je bio i vol na ražnju, a sve je također začinjeno folklorom i zabavom uz dobru glazbu.

Okupilo se ondje i čak 1380 planinara, koji su tijekom prijepodneva prošetali, ovisno o kondiciji, jednom od triju staza obroncima Krndije između kutjevačkih vinograda, i to do vidikovca na Vinkomiru i natrag te do obližnijih vrhova od 450 i 550 metara nadmorske visine. Ljubitelji pješačenja također su s nekoliko stotina građana Požeštine i drugih krajeva pratili ceremonijal krštenja mošta u vino koji je vodio kutjevački vinski biskup Ivica Fistrić uz asistenciju zagorskog i podravskog biskupa Davora Dretara Dreleta i Vida Baloga.

Bile su ondje i brojne osobe iz javnog i estradnog života, poput državnoga tajnika Ministarstva poljoprivrede Josipa Kraljičkovića, HTV-ova urednika Mirka Fodora, glumca Vedrana Mlikote, popularnoga Denisa iz Večernje škole i sl.

Susret carice i baruna
Program na pozornici trajao je cijeli dan, a posebnu pozornost plijenio je scenski prikaz povijesnog susreta carice Marije Terezije i baruna Trenka u Kutjevu daleke 1741. godine u izvođenju kazalištne družine iz bavarskog grada Halsbacha. Nastupili su i folkloraši iz Novog Marofa, pjevač Zlatko Pejaković, tamburašice Garavuše te svirači toga kraja, a pučko veselje potrajalo je do kasno u noć.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije