Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBROVNIK DOMAĆIN

Na konferenciji o budućnosti EU slušat ćemo građane

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.01.2020.
u 06:45

– Želimo doprijeti i do onih građana koji su kritični prema EU – poručila je predsjednica EK Ursula von der Leyen

Europska komisija jučer je predložila, kao što je Večernji list prvi najavio, da Dubrovnik 9. svibnja bude domaćin otvaranja konferencije o budućnosti Europe, dvogodišnjeg događaja i platforme za demokratizaciju i reformu Europske unije, a u Vijeću EU, jedinoj instituciji koja još nije dala svoje prijedloge za organizaciju te konferencije, jučer je počela i rasprava na temelju hrvatskog inicijalnog prijedloga, u koji smo također ekskluzivno imali uvid.

Kad Vijeće EU, odnosno 27 država članica, formira svoj stav o tome kako bi sve to trebalo izgledati, točan opis ciljeva i načina rada konferencije o budućnosti Europe bit će dogovoreni u zajedničkoj izjavi Parlamenta, Komisije i Vijeća.

Iako Europski parlament kao cilj konferencije spominje i promjenu temeljnog ugovora EU, ni Komisija ni hrvatski inicijalni prijedlog za raspravu u Vijeću EU to ne spominju.

Sve institucije žele da konferencija bude strukturirana tako da građani iz čitavog EU raspravljaju o tome što im je važno i što žele od Unije te da se iz te velike rasprave formuliraju prijedlozi političkih odluka koje će demokratizirati i reformirati EU.

– Ljudi moraju biti u središtu svih naših politika. Zato želim da svi Europljani aktivno sudjeluju u konferenciji o budućnosti Europe i imaju vodeću ulogu u utvrđivanju prioriteta Europske unije – poručila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

A što ako građani kažu da žele manje Europe u svojim životima, pitali su novinari Dubravku Šuicu, potpredsjednicu EK zaduženu upravo za pripremu i organizaciju ovog događaja.

– Ako tako kaže većina građana, Komisija će slijediti njihovo mišljenje. Slušat ćemo i pozitivne i negativne ideje. I implementirati konačan ishod rasprave – rekla je Šuica dodajući da ipak vjeruje da će većina biti za, a ne protiv EU.

– Želimo doprijeti i do onih građana koji su kritični prema EU – dodala je.

Komentara 3

Avatar kozorog
kozorog
08:15 23.01.2020.

kad je to komisija i eu općenito slušali građane? da su slušali građane, nikad ne bi ni došlo do stvaranja dokumenata kojima će se zabraniti sijanje vlastitog sjemena, to je ono o čemu s vremena na vrijeme neki eu parlamentarci izađu van, pa ih ostali poklope, i vele da nema nikakvih odluka oko toga. ali se priča ponavlja, što znači da se radi na tome. slušati građane.. što to znači? za koga? za političare kao što je ursula? jel znate što je ona u njemačkom ministarstvu napravila? pronevjerila stotine milijuna eura, al su je njeni zaštitnici uspjeli sačuvati. da ne bi bilo zabune, nije novac išao za naoružane, već za medije.. a ulaganje u medije se dobro isplatilo, uživa njihovo povjerenje. za nekoliko stotina milijuna svatko bi vas podržavao.

DU
Deleted user
07:08 23.01.2020.

Arcit ce po hotelima novce gradjana ...

DU
Deleted user
06:56 23.01.2020.

sujci i njemackoj fon lejen je stalo do gradjana kao i do oluja na marsu i ... I manje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije