Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srđan Milaković:

Na kojoj adresi će završiti novci nakon provedenih izbora za Vijeća nacionalnih manjina?

Demokratski savez Srba
Branimir Bradarić
05.04.2019.
u 15:41

Na konferenciji za novinare govorio je i bivši saborski zastupnik SDSS-a Dragan Crnogorac koji je rekao kako se, kada je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, bira 19 županijskih, 76 gradskih i 148 općinskih vijeća i još 12 predstavnika

Novi Zakon o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina daje mogućnost da, kada je riječ o srpskoj manjini, veći dio novca koji će se isplaćivati za troškove izborne promidžbe završi na računu Srpskog narodnog vijeća (SNV) umjesto tamo gdje žive kandidati i koji su izabrani u neko od vijeća - rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS) i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković. Pojasnio je kako prema odredbama novog Zakona, koji je stupio na snagu 14. ožujka 2019. godine i uslijed svih događanja u Hrvatskoj prošao po malo nezapaženo, naknade za izabrane vijećnike isplaćuju se predlagateljima.

- Zakon definira kako predlagači za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina mogu biti udruge građana koje se bave manjinskim pitanjima te liste birača. Nakon izbora ako je predlagač liste koja je izabrana udruga onda se ta sredstva isplaćuju na račun udruge, odnosno ona će završiti negdje drugdje a ne tamo gdje žive i djeluju izabrani predstavnici. Ako je pak predlagač liste koja je izabrana lista birača ta sredstva se isplaćuju izabranom vijeću - rekao je Milaković.

Na konferenciji za novinare govorio je i bivši saborski zastupnik SDSS-a Dragan Crnogorac koji je rekao kako se, kada je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, bira 19 županijskih, 76 gradskih i 148 općinskih vijeća i još 12 predstavnika. Ukupno će nakon provedenih izbora na ime naknade za izabrana vijeća i predstavnike biti isplaćeno oko 1,7 milijuna kuna.

Foto: Branimir Bradarić

- Radi se o velikom iznos kojim trebaju raspolagati oni koji će biti izabrani jer oni tu i žive i djeluju i na lokalnoj razini najbolje znaju kako ga utrošiti. Inače, taj novac se isplaćuje iz lokalnih i regionalnih samouprava pa bi bilo pošteno da na tom području i ostanu, a ne da ih pokupi bilo koja udruga i onda da ih ona dijeli prema nekom svom pravilu - rekao je Crnogorac.

Izbori za Vijeća nacionalnih manjina bit će održani 5. svibnja pa je ukazao i kako je neobično da se izborni zakon mijenja u godini kada se i održavaju izbori. Sve to, kako je rekao, daje naslutiti i kako su u svemu ulogu imali i politički pregovori te da se sve vrti oko raspodjele novca.

Milaković i Crnogorac pozvali su predstavnike manjina da se u izbore uključe i kao birači ali i kao kandidati. Napomenuli su i kako mogućnost kandidiranja nije zahtjevna.

Govoreći o predstojećim EU izborima Milaković je najavio kako će i DSS imati svoju listu te istakao kako će i ti izbori biti put daljeg profiliranja stranke. Na novinarski upit postoji li mogućnost da u budućnosti političke stranke u Hrvatskoj sa srpskim predznakom zajedno izađu na izbore kazao je kako je to svakako za očekivati.

- DSS je otvoren za razgovore i za suradnju ali ona trenutno nije moguća jer imamo nekoliko osoba iz redova srpske zajednice koji žele držati sve pod kontrolom. Isti ti zaslužni su i za brojna izbacivanja i sukobe ali oni uvijek ostaju na svojim pozicijama bez obzira na sve. Ipak, do neke zajedničke liste u budućnosti će svakako doći jer će prije ili kasnije morati doći i do smjene generacije - zaključio je Milaković.

Video: Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabora

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije