Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propusnice smanjile putovanja

Na Jadranu se odmara tek svaki treći turist u odnosu na lanjski Božić

Topao dan izmamio Šibenčane u šetnju rivom
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
26.12.2020.
u 17:45

Domaći su gosti najbrojniji, ali manje ih je nego što se očekivalo

Jadranski su domaćini priželjkivali pa i očekivali nešto malo više turista za božićne blagdane, ali su ih na kraju ugostili samo oko sedam tisuća. Otprilike polovica su stranci, a polovica domaći gosti, kojih bi zasigurno bilo više da nije uvedena zabrana putovanja između županija.

Istina, potvrde o rezervaciji smještaja mogle su poslužiti kao dozvola za prelazak županijskih granica, ali u ova vremena korone malo je rezervacija, odluke o putovanju donose se u zadnji trenutak i često se plaća tek na licu mjesta, pa su se domaćini na kraju morali zadovoljti tek svakim trećim gostom u odnosu na turistički posjet tijekom lanjskog Božića. U svakom slučaju, domaćini su proteklih dana ponajviše očekivali upravo od domaćih gostiju pa je lagano razočaranje razumljivo.

Kako god, gostiju je ovih dana očekivano najviše u Istri i na Kvarneru, i to 1400, odnosno 1300. Ali, i Splitsko-dalmatinska županija, recimo, ugostila ih je devetstotinjak. Od ukupno sedam tisuća, pet tisuća je u komercijalnim objektima, a dvije tisuće kod familije ili prijatelja. Među gostima koji su platili noćenje većina od tri tisuće izabrala je obiteljski smještaj, u hotelima ih je oko tisuću, a u kampovima dvjestotinjak.

Po brojnosti nakon domaćih gostiju slijede gosti iz BiH te Nijemci, a iznenađujuće visoko, na četvrtom mjestu, državljani su SAD-a. Slovenski su turisti, s obzirom na broj kuća za odmor u Hrvatskoj, tek peti.

Inače, cijeli prosinac prolazi sa sličnom strukturom i sličnim brojem gostiju. Od početka godine do jučer ostvareno je oko 40 posto noćenja u odnosu na lanjski prosinac.

VIDEO Koronavirus kao da ne postoji: Sunčani Badnjak izmamio ljude na druženje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije