Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procurio u javnost

Na internetu objavljen Registar branitelja iz Domovinskog rata

branitelji
Foto: Dražen Prša/VLM
1/7
06.04.2010.
u 19:05

Kako neslužbeno doznajemo, ukraden je iz Ministarstva obrane, a riječ je o starijoj verziji Registra

Na adresi www.registarbranitelja.com nepoznata je osoba objavila Registar branitelja dvije minute prije 19 sati. Stranica je zbog velikog interesa i posjećenosti  “padala” svakih nekoliko minuta, no hrvatske vlasti ni na koji način nisu pokušale spriječiti pristup. Riječ je o domeni koja je prije šest dana aktivirana preko njemačke tvrtke CSL Computer Service Langenbach GmbH iz Düsseldorfa, no zasad nismo uspjeli doznati tko stoji iza objave.

Starija verzija

Kako se neslužbeno moglo čuti, riječ je o jednoj od starijih verzija Registra, i to iz Ministarstva obrane. Nijednog imena iz MUP-a na popisu nema. Desetak branitelja s kojima smo kontaktirali potvrdilo je da su podaci pod njihovim imenima točni. Među njima su i Petar Lovrić, član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja, te dio šefova braniteljskih udruga. Zanimljivo, Predrag Matić Fred, savjetnik predsjednika Ive Josipovića, nije pregledao, niti to namjerava učiniti, ilegalno objavljen dio Registra. U objavljenom dijelu Registru nema prvog predsjednika Franje Tuđmana. Kako Tuđmana nije bilo na popisu branitelja na samom početku, kada je Registar brojio 489.407 imena, velika je vjerojatnost da je riječ upravo o tom prvom draftu Registra iz MORH-a.

>>Lukavi hakeri prekinuli agoniju i nemoć politike

>>Josip Đakić: To je protuzakonito, počinitelje treba oštro kazniti

>>Objava podataka o braniteljima je odavanje državne tajne

>>Josipović: Registar objaviti, ali ne na crno, već temeljem zakona

>>Registar je trebala objaviti Vlada, a ne fantom na webu

>>Američki veterani su ponos društva

Uz tražilicu na kojoj se mogla provjeriti pripadnost pojedinca nekoj od borbenih postrojbi te precizno vrijeme ratovanja, na naslovnoj stranici navedeno je devet razloga za objavu Registra, od kojih je prvi “objavom Registra skidamo teret s Vlade”. Autor objave ističe da na popisu branitelja treba tražiti političare, posebno lokalne, čelnike braniteljskih udruga te uglednike iz javnog života. Ti podaci, kaže autor, sve bi mogli iznenaditi. Web stranica ima i posvetu: “Ovu stranicu posvećujemo novinarima i reporterima koji su stradali tijekom rata; Siniši Glavaševiću, Gordanu Ledereru, Pavi Urbanu te svima onima koje smo već zaboravili, a nismo smjeli”. Istaknuto je kako objava ima ograničen rok trajanja te nisu navedeni osobni podaci branitelja (adresa, OIB, datum rođenja...), bez kojih se ne može sa sigurnošću znati tko je tko na popisu.

Komentar Vlade nismo uspjeli dobiti, a nadležno Ministarstvo branitelja u kratkom je priopćenju osudilo objavu dijela Registra.

Tri razloga protiv

Prijepori objaviti li popis ratnika ili ne traju otkako je popis načinjen. HDZ-ova vlada, čije je ministarstvo i spojilo popise MUP-a i MORH-a, od samog početka bila je protiv objave. I za to je uvijek nalazila razloge. Posljednji set razloga “zašto ne” načinjen je nakon pisanog upita predsjednika RH Ive Josipovića. Najprije, Zakon o tajnosti osobnih podataka priječi objavu ako pristanak prethodno ne daju baš svi koji se na tom popisu nalaze. Drugi je razlog bio činjenica da nijedna država na svijetu nije objavila popis svojih veterana, a treći da bi pojedinci, u proputovanju kroz Republiku Srpsku i Srbiju, mogli imati problema. Objava Registra problematična je iz nekoliko razloga. Najprije, ratni put branitelja ubraja se u tajni dio Registra i nosi oznake vojne tajne pa je objava tih podataka kažnjiva. Usto, prekršen je i Zakon o tajnosti osobnih podataka.

Karamarko: Policija nije "srušila" stranicu

Policija ni na koji način nije intervenirala u vezi s objavom registra branitelja jer još uvijek nema informaciju o tome postoji li za to pravna osnova.

- Čekamo da nam se javi mjerodavna osoba iz Ministarstva branitelja koja bi odgovorila na pitanje je li Registar autentičan i ima li, i kakvu, oznaku tajnosti - izjavio nam je večeras, niti sat nakon objave Registra ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Ministar je napomenuo da na objavljenom popisu nije bilo branitelja pripadnika MUP-ovih postrojbi. Na pitanje ima li policija veze s time što je pola sata nakon objave popisa branitelja stranica "pala", Karamarko je odgovorio negativno navodeći da je vjerojatno riječ o njenoj preopterećenosti budući da je informacija u vijestima mnoge navela da potraže svoje, ili pak čije tuđe ime na popisu.

O daljnoj sudbini Registra i osobe koja je odgovorna na njegovu objavu ministar policije nije mogao ništa konkretnije reći jer ona ovisi o tome na koji su način podaci o braniteljima zaštićeni i tome koji se propisi njihovom objavom krše.

MORH: Ako je registar autentičan, pokrenut ćemo istragu

Glasnogovornik Ministarstva obrane Goran Grošinić rekao nam je kako ne može komentirati objavu registra dok se ne potvrdi njegova autentičnost, pa tako ni sumnju da je ukraden iz MORH-a, no ako se autentičnost potvrdi, MORH će, rekao je, pokrenuti istragu i prijaviti cijeli slučaj nadležnim državnim tijelima.

Ključne riječi

Komentara 690

FL
flok
21:26 06.04.2010.

@neva zašto bi ti ja vjerovao a da me sad pitaš tko je sa mnom bio u satniji, sve ne bi znao, i ako bi netko lagao, ja ne bi mogao sa sigurnošću reći da tip nije bio ma izz voda još znam sve, ali iz satnije ne znam

UK
Ugo Kajvez
19:43 06.04.2010.

Hrvatska država blokira pristup stranoj mrežnoj stranici ......

OB
-obrisani-
11:42 07.04.2010.

ok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije